New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

Ιστορίες από το αρχείο: Εν αρχή ην ο Λόγος…

[3.2.2006] Ένα ενδιαφέρον κείμενο για τον εργαζόμενο ενός site, το ίδιο το μέσο και την εξέλιξη του internet στην Ελλάδα. Μας το θύμισε το www.journalism.gr (κείμενο: Κώστας Ονισένκο):

Εν αρχή ην ο Λόγος…
(Έναρξη του δικού μας αγώνα για την εργασιακή αναγνώριση των δημοσιογράφων του διαδικτύου)

Για τον εργαζόμενο ενός site: Η δουλειά του συντάκτη σε ηλεκτρονικό portal διαφέρει από ενός δημοσιογράφου σε άλλο Μέσο, όπως ακριβώς διαφέρουν και τα άλλα Μέσα μεταξύ τους (εφημερίδα, τηλεόραση, ραδιόφωνο) η ουσία όμως παραμένει ίδια: η ενημέρωση. Η δουλειά ενός συντάκτη ιστοσελίδας μοιάζει περισσότερο με αυτή ενός συντάκτη εφημερίδας ή θα μπορούσε τουλάχιστον, αν εξαιρούσαμε το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο «κλείσιμο» φύλλου αλλά η ροή των ειδήσεων είναι ασταμάτητη, όπως ακριβώς στα άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Αν θέλουμε να ακριβολογούμε, η δουλειά στο internet μπορεί να συνδυάσει και τα τρία Μέσα που προανέφερα, αυτό μάλιστα είναι και το μεγάλο όραμά μας, όλων αυτών που πιστεύουμε στην διαδικτυακή ενημέρωση. Η δύναμη της εικόνας, η μαγεία του ήχου και η αξιοπιστία του γραπτού σε ΕΝΑ και σε συνδυασμό με τη συνεχής ροή πληροφοριών. 

Το μέσον ως μέσον: Τα «υπέρ» της διαδικτυακής δημοσιογραφίας και κατ’ επέκταση ενημέρωσης, είναι πολλά ενώ αρκετά από αυτά είναι μοναδικά προνόμια του web. Ας ξεκινήσουμε από τις αποστάσεις. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα. Δεν έχει ακτίνα εμβέλειας (όπως τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα) ούτε χρειάζεται εταιρίες διανομής (όπως οι εφημερίδες). Αυτό εξασφαλίζει δύο βασικά πράγματα.
Πρώτον, την άμεση αναμετάδοση πληροφοριών σε όλο τον κόσμο (αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στην πόλεμο του Ιράκ, όπου π.χ. το site του Al jazeera αποτέλεσε μαζικότερο και πιο γρήγορο Μέσο ενημέρωσης από τον τηλεοπτικό σταθμό).
Δεύτερον, το κόστος. Το να στηθεί μία ιστοσελίδα, έστω μετρίων προδιαγραφών, είναι πολύ πιο προσβάσιμο οικονομικά από οποιοδήποτε άλλο Μέσο. Για την ακρίβεια, δεν τίθεται καν ζήτημα σύγκρισης σ’ αυτό το θέμα αφού στην εποχή μας πλέον, ο καθένας, με λίγη διάθεση, μπορεί να έχει ένα δικό του site και να μεταδώσει κάποια πληροφορία ή σκέψη σε όλο τον πλανήτη. Το έπακρον του εφαρμοσμένου πλουραλισμού.

Το internet στην Ελλάδα: Το ελληνικό διαδίκτυο δεν βρίσκεται και στην καλύτερη φάση του και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και γνωστοί. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται το web και το θεωρεί κάτι μεταξύ «εναλλακτικού μέσου» και διασκέδασης. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο όταν μιλάμε για χρηματοοικονομικές συναλλαγές και αγορές μέσα από αυτό. Σαφέστατα οι επιπτώσεις και στα ενημερωτικά portals είναι εμφανείς και σοβαρές. Οι πραγματικοί λόγοί του προβλήματος έχουν να κάνουν με το κόστος και με τις ταχύτητες του internet. Το κόστος είναι κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με τους χρήστες ενώ οι ταχύτητες με τους δημιουργούς – ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων. Το κόστος δεν επιτρέπει στους περισσότερους να έχουν σύνδεση στο σπίτι τους, και ας έχουν υπολογιστή. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως οι ώρες «υψηλής επισκεψιμότητας» στο web συμπίπτουν με τις ώρες γραφείου. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα – οι ταχύτητες – είναι πολύ βαθύτερο και ζημιογόνο για το internet γενικά. Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να «βαραίνουν» οι σελίδες με καλύτερα γραφικά, φωτογραφίες, ήχο, εικόνα τότε αυτό που λέμε «ανάπτυξη» ουσιαστικά παγώνει. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Εμείς: Όλοι οι εργαζόμενοι στα διαδικτυακά ΜΜΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και γραφίστες) βρισκόμαστε υπό καθεστώς επαγγελματικής και οικονομικής ανασφάλειας. Πάνω σ’αυτή τη βάση και χωρίς να έχουμε να χάσουμε και πολλά πράγματα θα προσπαθήσουμε να αγωνιστούμε για την αναγνώρισή μας από την πολιτεία και τους συναρμόδιους φορείς. Καλή μας αρχή.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

12 Ιουλίου 2008 στις 3:20 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: