New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

ΚΕΔ: Aγγελιόσημο στο διαδίκτυο

Κείμενο της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων δημοσίευσε το styx.gr (11.2.2009), με το οποίο προτείνεται στην κυβέρνηση και τα κόμματα να ρυθμίσουν τα ζητήματα των «πόρταλς» και να επεκταθεί το αγγελιόσημο στις διαδικτυακές διαφημίσεις:

«Με αφετηρία τη συνένωση ΑΠΕ-ΜΠΕ μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ασφάλισης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στα «πόρταλς», αλλά και στην κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των συντακτών, καθώς και τη καθιέρωση αγγελιόσημου για τις διαφημίσεις στα δημοσιογραφικές «πύλες» στο Διαδίκτυο.

Το ζήτημα τέθηκε από τον αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τσαλαπάτη, κατά τη συνάντηση που είχε το ΔΣ της Ένωσης με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Ε. Αντώναρο, που επισκέφτηκε με την ιδιότητά του αυτή, για πρώτη φορά, τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Με παρέμβασή του ο γγ Κ. Μπετινάκης ζήτησε να μπει φραγμός στις πειρατικές εφημερίδες (αθλητικές και άλλες), επειδή η εφημερίδα δεν είναι παραμάγαζο.

Με τις προτάσεις συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει όλα τα αιτήματα που ακούστηκαν στην κυβέρνηση, δια του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στα πόρταλς, θα μπορούν πλέον να αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση και την ιδιωτική συμφωνία ΕΣΗΕΑ – ΕΙΗΕΑ, όπως γίνεται ήδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για όσους εργάζονται στο πόρταλ του, το Web-TV και τις άλλες διαδικτυακές δραστηριότητές του . Και με την κατάλληλη ρύθμιση να ασφαλίζονται και αυτοί στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ, που ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το οποίο κατασκεύασε η κυβέρνηση, με την προτροπή όσων είχαν κατεβάσει στους δρόμους πανώ για Ενιαίο Ταμείο.

Είναι γεγονός ότι το πρωτογενές δημοσιογραφικό υλικό του ΑΠΕ, ειδήσεις, ρεπορτάζ συνεντεύξεις, φωτογραφίες κλπ, αξιοποιείται πολλαπλώς και δεν μεταδίδεται ΜΟΝΟ στην περιφέρεια, αλλά σε πολυάριθμους χρήστες-πελάτες που δεν είναι αποκλειστικά ΜΜΕ, αλλά επιχειρήσεις, εφαρμογές επικοινωνίας, κινητή τηλεφωνία κλπ. Αποτέλεσμα, να προκύπτουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και τα οποία παραμένουν απαιτητά. Επίσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην διτυακή του «πύλη», δημοσιεύει κρατικές και ιδιωτικές διαφημιστικές καταχωρήσεις για τις οποίες δεν εισπράττει και δεν αποδίδει αγγελιόσημο, ενώ μεταδίδει επί πληρωμή, αυτούσιες ανακοινώσεις – δελτία Τύπου, υπουργείων, κομμάτων, ΟΤΑ, (επίσης ως ξένες δημοσιεύσεις) χωρίς αγγελιόσημο.

Με την εφαρμογή ΣΣΕ, πνευματικών δικαιωμάτων και αγγελιόσημο, στην επίσημη δικτυακή πύλη της χώρας, θα πρέπει να εναρμονιστούν και τα αντίστοιχα δημοσιογραφικά πόρταλς του ιδιωτικού τομέα, φτάνει να λειτουργούν όμως, με τις ίδιες προϋποθέσεις και ανάλογη σύνθεση προσωπικού.

Στην ίδια κατεύθυνση οφείλει να εναρμονιστεί και η λειτουργία της δημοσιογραφικής πύλης της δημόσιας Ραιδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ), ώστε να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν και να ενταχθούν στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο και τα πόρταλς των ιδιωτικών και Δημοτικών Ραδιο-τηλεοπτικών σταθμών. Ώστε σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζονται οι ΣΣΕ και να εισπράττεται αγγελιόσημο.

Η ίδια εφαρμογή να ισχύσει σε οικονομικά και αθλητικά ιντερνετικά Μέσα.

Σημειώνεται ότι τα πόρταλς θα πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστό συντακτικό προσωπικό, ή όσοι απασχολούνται και σε άλλο Μέσο, θα πρέπει να έχουν ξεχωριστή σύμβαση με πλήρη δικαιώματα, που θα απορρέουν από τη ΣΣΕ.

Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για πλουραλιστικά ειδησεογραφικά πόρταλς όπως ακριβώς ισχύει ήδη, για εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς πολιτικών φορέων, ή ιδεολογικών εκφράσεων, που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

11 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:10 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: