New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

Τα New Media είναι… Media!

Ανακοίνωση Δ.Ε και Ε.Κ.Δ.Η Δημοσιογραφική Ενότητα (ΕΣΗΕΑ) και η Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων (ΕΣΠΗΤ), πριν από τρεις μήνες πρότειναν να εξεταστεί η εφαρμογή της νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου για τα «New Media», ώστε να αποδίδεται αγγελιόσημο, να καλυφθούν ασφαλιστικά – συνδικαλιστικά οι εργαζόμενοι (σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, ipTV κ.λπ.) και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ραγδαία μεταβολή του εργασιακού τοπίου. Σημειώσαμε τότε, ότι η μη απόδοση αγγελιοσήμου από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες είναι παράνομη.

Το ΤΣΠΕΑΘ στο παρελθόν και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σήμερα, έπρεπε να έχουν ήδη επιληφθεί. Οι αντιδράσεις στις προτάσεις μας, ήταν κατηγορίες και προσπάθεια από «παντογνώστες» παραγοντίσκους του χώρου να απαξιωθεί ή να ματαιωθεί η προσπάθεια.
Σήμερα είναι πλέον εμφανές σε όλους ότι δεν χρειάζεται να νομοθετήσουν νυχτιάτικα και με τροπολογίες – ρουσφέτια. Αρκεί να φροντίσουν για την εφαρμογή του νόμου, όπως σαφέστατα υποδεικνύει και η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ, η οποία είναι ανηρτημένη στο site της ΠΟΕΣΥ.

Από τις δύο παρατάξεις, τη Δευτέρα 18.5.2009 εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους, οι δύο παρατάξεις Δημοσιογραφική Ενότητα (ΕΣΗΕΑ) και Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων (ΕΣΠΗΤ), πριν από τρεις μήνες δημοσιοποίησαν τις απόψεις τους και εισηγήθηκαν την εξέταση  – τεκμηρίωση του ζητήματος των «New Media» από την Ομοσπονδία.

Προτείναμε να εξεταστεί η εφαρμογή της νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου, ώστε να αποδίδεται αγγελιόσημο, να καλυφθούν ασφαλιστικά – συνδικαλιστικά οι εργαζόμενοι (σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, ipTV κ.λπ.) και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ραγδαία μεταβολή του εργασιακού τοπίου. Σημειώσαμε τότε, ότι η μη απόδοση αγγελιοσήμου από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες είναι παράνομη. Το ΤΣΠΕΑΘ στο παρελθόν και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σήμερα, έπρεπε να έχουν ήδη επιληφθεί.

Τονίζαμε ακόμα ότι σε περίπτωση που τεκμηριωθεί και νομικά η βασιμότητα της συνδικαλιστικής μας έρευνας κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν στους ασφαλισμένους και να εξηγήσουν επιπλέον γιατί δεν ελέγχουν τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, όπως υποχρεούνται. Οι αντιδράσεις στις προτάσεις μας ήταν οι αναμενόμενες: Ύβρεις από έλλειψη επιχειρημάτων. Και προσπάθεια από «παντογνώστες» του χώρου- παραγοντίσκους και κάθε λογής «εκπροσώπους» να απαξιωθεί ή να ματαιωθεί αυτή η προσπάθεια. Απέλπιδα «υπηρεσία» προς εργοδότες από την πόρτα της δήθεν ρύθμισης (βλ. παραγραφή)  και δήθεν εξυπηρέτηση σε μέχρι πρόσφατα «ανύπαρκτους» συναδέλφους τους οποίους… δεν τους αναγνώριζαν ως δημοσιογράφους.

Είπαν τότε ότι «δεν μπορεί να εφαρμοστεί το αγγελιόσημο στα New Media χωρίς νομοθετική ρύθμιση», ενδεχομένως για να αποφύγουν οι υπόχρεοι την αναδρομική (και με πρόστιμο) καταβολή του. Προανήγγειλαν δε ότι η υπουργός κα Πετραλιά ετοιμάζει νέο νόμο και μας «κατηγόρησαν» ότι εξαπατούμε τους συναδέλφους. Στη μία περίπτωση με τους εργοδότες, στην άλλη με τους κυβερνώντες, ήταν οι επικριτές μας, οι οποίοι σήμερα μπροστά στο Βατερλό που έρχεται, φθάνουν στο σημείο να προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων, λέγοντας ότι η δική μας πρωτοβουλία «παρεμπόδισε την εφαρμογή του αγγελιοσήμου στα New Media».
Σήμερα είναι πλέον εμφανές σε όλους ότι δεν χρειάζεται να νομοθετήσουν νυχτιάτικα και με τροπολογίες – ρουσφέτια. Αρκεί να φροντίσουν για την εφαρμογή του νόμου, όπως σαφέστατα υποδεικνύει και η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ, η οποία είναι ανηρτημένη στο site της ΠΟΕΣΥ.

Η γνωμοδότηση δίνει πολύμορφες απαντήσεις-συμπεράσματα στους συναδέλφους των «New Media», ενώ στις διοικήσεις του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, Εκδοτικών Επιχειρήσεων και Διαφημιστών προσφέρει τεκμηρίωση για την προσαρμογή τους στη νομιμότητα. Τέλος, από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ζητά να αντιμετωπίσουν αμέσως με ευθύνη τα ζητήματα εργασίας και τύπου. Αποδεικνύει δε σε όλους ότι ούτε καν νέα κωδικοποίηση δεν χρειάζεται για  να διαφυλαχθεί το ασφαλιστικό και συνδικαλιστικό μέλλον των δημοσιογράφων.

Πλέον όλοι οι δημοσιογράφοι διαπιστώνουν πως η γενικευμένη εφαρμογή της ιντερνετικής έκδοσης, με προφανή στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την εισφοροαποφυγή, αλλάζει συνολικά το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και στην Ελλάδα, για μία ακόμη φορά – ενώ η ενοποίηση ειδήσεων, λόγου και τηλεοπτικής εικόνας στο web ουσιαστικά καταργεί τα σύνορα μεταξύ εφημερίδας, τηλεόρασης, περιοδικού και ραδιοφώνου, χωρίς πρόνοια για τους εργαζόμενους – σκλάβους της επικαιροποίησης των θεμάτων τους.

Τονίζουμε λοιπόν ξεκάθαρα για άλλη μία φορά, ότι η υπόθεση του αγγελιοσήμου στα New Media πρέπει να κλείσει θετικά για τον κλάδο μας. Η ΠΟΕΣΥ οφείλει και θα κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του νόμου και της υποχρέωσης του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να εφαρμόσει πιστά τις κείμενες διατάξεις.

Τέλος, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μεταξύ των άλλων θεμάτων (ανεργία-απολύσεις- εφαρμογή ΣΣΕ- ασφαλιστικό κ.λπ.) αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και η ΠΟΕΣΥ με όλες τις Ενώσεις του χώρου πρέπει να κινηθεί συντονισμένα στην αντιμετώπιση της γενικευμένης απειλής των Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών, τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την απόδοση αγγελιοσήμου στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από τις κρατικές διαφημίσεις (γιατί επιτέλους πρέπει το κράτος να πάψει να εισφοροδιαφεύγει), από την έμμεση διαφήμιση και τις χορηγίες στα ΜΜΕ.

Δημοσιογραφική Ενότητα        Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων
(ΕΣΗΕΑ)                                                     (ΕΣΠΗΤ)

Advertisements

Written by gr.mme.observer

19 Μαΐου 2009 στις 4:02 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: