New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

Παρενέργειες της διένεξης Σανιδά – ΑΔΑΕ

Από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» η είδηση για τις παρενέργειες της εγκυκλίου Σανιδά και της αντίδρασης από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτων Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Έχει ενδιαφέρον:

Νομικό πόκερ με την άρση του απορρήτου: Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος τηλεπικοινωνιακού παρόχου γιατί αρνήθηκε να το σπάσει – Οι δύο ερμηνείες του νόμου

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=278912&dt=17/07/2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ, ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Αβεβαιότητα για το τι είναι νόμιμο στην Ελλάδα και απορία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει προκαλεί σε νομικούς, μπλόγκερ και απλούς χρήστες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας η πρώτη ποινική δίωξη σε βάρος εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, επειδή αρνήθηκε να σπάσει για «ψύλλου πήδημα» το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

Χθες (16.7.2009) έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cosmote για υπόθαλψη εγκληματία και απόκρυψη στοιχείων. Η χαρακτηριζόμενη από την Εισαγγελία παράνομη συμπεριφορά των υπευθύνων της Cosmote έχει να κάνει με την άρνησή τους να παραδώσουν στις αρχές τα στοιχεία κατόχου κινητού τηλεφώνου σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε μήνυση για τα πλημμελήματα της απειλής, της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Σύμφωνα πάντα με την Εισαγγελία, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αρνήθηκε να γνωστοποιήσει στις αρχές τα λεγόμενα «εξωτερικά» στοιχεία της τηλεφωνικής σύνδεσης παρά το γεγονός ότι είχε εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία, καθώς και αίτημα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Με αυτά τα δεδομένα η Εισαγγελία θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι της Cosmote παρανόμως απέκρυψαν στοιχεία από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές με αποτέλεσμα να ματαιώσουν εν γνώσει τους τη δίωξη του μηνυόμενου, όπως ορίζει η διάταξη του Ποινικού Κώδικα για το αδίκημα της «υπόθαλψης εγκληματία», που προβλέπει τιμωρία του δράστη με φυλάκιση ως τριών ετών.
Με αυτό το σκεπτικό η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε την ποινική δίωξη και στη συνέχεια διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προανάκρισης προκειμένου να εντοπιστούν τα στοιχεία των υπευθύνων της Cosmote που αρνήθηκαν να παρέχουν τα αιτούμενα στοιχεία, προκειμένου να παραπεμφθούν σε δίκη.

« Πρόκειται για ένα κρίσιμο νομικό σταυροδρόμι, στο οποίο θα βρεθούν σύντομα ουκ ολίγοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι » λένε νομικοί που είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το τελευταίο διάστημα αποστέλλει σωρηδόν αιτήματα για άρση απορρήτου προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όπως διευκρινίζεται από τους νομικούς, η «κινητικότητα» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αντλεί ερείσματα από την πρόσφατη- και τελευταία της καριέρας του- γνωμοδότηση του τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδά, η οποία αμφισβητείται από πολλές πλευρές – μόλις προχθές και από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), καθώς και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Δικηγόροι και δικαστές λένε ότι ο νόμος είναι σαφής: προβλέπει με ειδικές διαδικασίες την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας και για συγκεκριμένα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Και επισημαίνουν ότι η γνωμοδότηση του κ. Σανιδά υπέρ της άρσης του απορρήτου ακόμη και για υβριστικά δημοσιεύματα στο Ιnternet «δεν μπορεί να υπολαμβάνεται ως τροποποίηση της νομοθεσίας διότι ο εισαγγελέας δεν νομοθετεί ». Αντίθετη άποψη, πρόσθεταν, θα αποτελούσε παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, ενώ η υποταγή των εταιρειών στα εισαγγελικά κελεύσματα χωρίς πρόβλεψη από νόμο τις καθιστά υπόλογες απέναντι στους πελάτες τους, οι οποίοι μπορούν να στραφούν εναντίον τους και ποινικά αλλά και αστικά, ζητώντας αποζημιώσεις.
Ωστόσο, μερίδα δικηγόρων υποστήριξε ότι η δίωξη αποτελεί στην πραγματικότητα θετική εξέλιξη, διότι η υπόθεση θα οδηγηθεί ενώπιον των δικαστηρίων, τα οποία εξ ανάγκης θα επιλύσουν, ως μόνα αρμόδια, το θέμα. Σχολιάζοντας τη χθεσινή εξέλιξη ο νομικός και ειδικός στο Δίκαιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και στα Προσωπικά Δεδομένα κ. Β. Σωτηρόπουλος (elawyer. blogspot.com) δήλωσε: « Πρόκειται για σύγκρουση νομίμων υποχρεώσεων».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ CΟSΜΟΤΕ
«Εφαρμόζουμε την κείμενη νομοθεσία»
«Το εν λόγω αίτημα δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών», απαντά με χθεσινή ανακοίνωσή της η Cosmote και επισημαίνει ότι βρίσκεται στο μέσο μιας νομικής διαμάχης μεταξύ αρχών και εξουσιών.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας (Ν. 2225/1994, ΠΔ 47/2005 και Ν. 3471/2006) η Cosmote, όπως και όλοι οι υπόλοιποι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, είναι υποχρεωμένη να άρει το απόρρητο των επικοινωνιών μόνο για συγκεκριμένα ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα και με συγκεκριμένη διαδικασία (εισαγγελική διάταξη, βούλευμα Δικαστικού Συμβουλίου) που προβλέπει ο νόμος. Στην προκειμένη περίπτωση, το αίτημα που υποβλήθηκε στην Cosmote αφορά τα πλημμελήματα της απειλής, εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμησης, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στα αδικήματα που αναγράφει ο νόμος. Επίσης πρόκειται για αίτημα αστυνομικής αρχής που δεν συνοδεύεται από εισαγγελική διάταξη ή βούλευμα.

Πρόσφατη γνωμοδότηση του τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά (αρ. 9/2009) αμφισβήτησε τη νομιμότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, κρίνοντας τις διατάξεις του ΠΔ 47/2005 «ανίσχυρες, αντισυνταγματικές και εκδοθείσες καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης», χωρίς ωστόσο να δεσμεύει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει ζητήσει από την Cosmote να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Υπόλογες ακολουθώντας είτε την ΑΔΑΕ είτε τη γνωμοδότηση Σανιδά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ | Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=278913&ct=1&dt=17/07/2009

Το νομικό αδιέξοδο ενώπιον του οποίου βρίσκονται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αποτύπωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Γ. Στεφανόπουλος. «Ο,τι και να κάνουμε, θα κατηγορηθούμε ότι παρανομούμε» σημειώνει ο κ. Στεφανόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ο νόμος και το «βλέμμα» της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έρχονται σε σύγκρουση με τη γνωμοδότηση του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά.

Ο κ. Στεφανόπουλος αποκαλύπτει μάλιστα ότι- πέραν της Cosmote– παρόμοια υπόθεση εξελίσσεται σε βάρος της εταιρείας Wind. «Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υποχρεούνται να άρουν το απόρρητο των επικοινωνιών όσον αφορά τους συνδρομητές τους μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα» εξηγεί ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η γνωμοδότηση Σανιδά- που αμφισβητεί τη νομιμότητα του υφισταμένου πλαισίου- δεν αποτελεί παρά ερμηνεία η οποία δεν θεσπίζει νέους κανόνες δικαίου και επομένως δεν έχει δεσμευτικό αποτέλεσμα προς τους παρόχους. Η ΑΔΑΕ, αντίθετα προς τη γνωμοδότηση, συγκαταλέγει και τα εξωτερικά στοιχεία της κλήσης στη σφαίρα του προστατευομένου απορρήτου, συμπληρώνει ο ίδιος. «Πώς λοιπόν να αντιδράσουμε όταν δεχόμαστε αίτημα αστυνομικής αρχής για άρση του απορρήτου και μάλιστα υπό την απειλή εισαγγελικής αρχής περί δίωξης για απείθεια και υπόθαλψη εγκληματία στην περίπτωση κατά την οποία δεν ανταποκριθούμε; Την ίδια στιγμή η ΑΔΑΕ ζητεί από τους παρόχους να τηρήσουν τον νόμο απειλώντας με κυρώσεις».

• Άμεση επίλυση του προβλήματος ζητεί με επιστολή του ο κ. Στεφανόπουλος από τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο, Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια αλλά και Μεταφορών κ. Ευ. Στυλιανίδη. Κοινοποιεί δε το περιεχόμενό της στον Άρειο Πάγο, στη Διεθνή Διαφάνεια, καθώς και στις τρεις σχετικές ανεξάρτητες αρχές: την ΑΔΑΕ, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

17 Ιουλίου 2009 στις 2:21 μμ

Αναρτήθηκε στις New Media

Tagged with , ,

Αρέσει σε %d bloggers: