New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

Μάχη για την «πίτα» της αγοράς video on demand

[του Στέλιου Ιωάννου, από τη Ναυτεμπορική] Τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των τηλεοπτικών επιχειρήσεων και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στο χώρο της παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών και ειδικότερα στον τομέα του Video On Demand -ραγδαία αναπτυσσόμενο τα τελευταία χρόνια- σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταδεικνύουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το European Audiovisual Observatory.

Πρόκειται για ένα νέο πεδίο τηλεοπτικού ανταγωνισμού, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και στη χώρα μας.

Οπως έδειξαν τα στοιχεία, οι τηλεοπτικοί οργανισμοί και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αποτελούν τους σημαντικότερους «παίκτες» στην εν λόγω αγορά, ενώ παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ανά χώρα, η κυριότερη πλατφόρμα παροχής της υπηρεσίες είναι πλέον το Διαδίκτυο, ακολουθούμενο από τις πλατφόρμες IPTV (οι οποίες υπενθυμίζεται ότι «τρέχουν» σε δίκτυο παράλληλο με το Ιντερνετ).

Σε ό,τι αφορά τα ποσοτικά στοιχεία, η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στον αριθμό των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων ανά χώρα, ειδικότερα όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ, σχετίζονται με το μέγεθος εκάστης αγοράς.

Το οικονομικό μοντέλο και ο ανταγωνισμός

Τρεις βασικές πλατφόρμες έχουν υιοθετηθεί, όσον αφορά το οικονομικό μοντέλο στην παροχή υπηρεσιών VOD και συγκεκριμένα: η ενοικίαση του περιεχομένου, η αγορά του περιεχομένου και η δωρεάν παροχή του (κυρίως ως συμπληρωματική υπηρεσία σε πακέτο υπηρεσιών).

Από το σύνολο των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 33% προέρχεται από το χώρο των παραδοσιακών παρόχων τηλεοπτικών υπηρεσιών, ενώ το 17% προέρχεται από το χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Επίσης, το 14% ανήκει σε εταιρείες που κατέχουν τα δικαιώματα προβολής των ταινιών ανά χώρα, ενώ ένα 9% αποτελούν θυγατρικές αμερικανικών στούντιο.

Το υπόλοιπο κομμάτι της αγοράς είναι κατακερματισμένο σε διάφορες εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών, εκδότες, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των καλωδιακών, δορυφορικών και επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Οι πλατφόρμες παροχής υπηρεσίας

Συνολικά, παρέχονται 696 υπηρεσίες VOD στην Ευρώπη, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος και συγκεκριμένα το 56%, χρησιμοποιεί ως πλατφόρμα παροχής το Διαδίκτυο.

Ιδιαίτερα δημοφιλής πλατφόρμα είναι και το IPTV, αφού το 30% των παρεχόμενων υπηρεσιών γίνεται μέσω αυτής. Κατά τα λοιπά, ένα 7% των υπηρεσιών VOD παρέχεται μέσω καλωδιακής πλατφόρμας, ένα 2,6% μέσω δορυφόρου και ένα 3,6% μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

Στα αμέσως επόμενα χρόνια, με τη μαζική υιοθέτηση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., η αναλογία αυτή αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά, αφού αρκετοί θα είναι οι πάροχοι τηλεοπτικών υπηρεσιών που θα επιλέξουν αυτό το μέσο για την παροχή υπηρεσιών VOD.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υπηρεσία VOD παρέχεται και μέσω Mobile TV, στις χώρες όπου αυτό αναπτύσσεται, παρά ταύτα, με δεδομένο ότι η προσπάθεια είναι ακόμα πιλοτική, δεν περιλαμβάνονται τα δεδομένα αυτά στα στοιχεία του EAO.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας παρέχονται εμπορικά 3 υπηρεσίες VOD, επί του παρόντος όλες μέσω της πλατφόρμας IPTV, στην οποία έχουν δραστηριοποιηθεί μόνο οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, κάνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό βήμα μπροστά στον ανταγωνισμό τους -άτυπο μέχρι στιγμής, υπαρκτό ωστόσο- με τους παραδοσιακούς παρόχους τηλεόρασης.

Παρά ταύτα και εν όψει της υιοθέτησης της ψηφιακής τεχνολογίας -που τοποθετείται περί το 2012, αφού ήδη έχουν αρχίσει πιλοτικές εκπομπές-, αναμένεται και από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας δραστηριοποίηση στον τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι σχετικές προβλέψεις από πλευράς συχνοτήτων έχουν γίνει και υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης και δεύτερης ψηφιακής συχνότητας από τους ιδιώτες -αφού κατά τα λοιπά ο ισχύων νόμος Ρουσόπουλου έχει κλειδώσει την αγορά-, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως ακόμα και για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας.

Advertisements

Written by gr.mme.observer

20 Οκτωβρίου 2009 στις 5:51 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: