New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

Νέοι ρόλοι των δημοσιογράφων στην ψηφιακή εποχή

[ΑΠΕ-ΜΠΕ] Οι νέοι ρόλοι που καλούνται να αναλάβουν οι δημοσιογράφοι στην εποχή της κυριαρχίας του Διαδικτύου και της αυξανόμενης αποδοχής των Νέων Μέσων Ενημέρωσης, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης, στην αίθουσα συνεδρίων της. Με τη διοργάνωση αυτή, η Ένωση Συντακτών συμμετέχει στην ετήσια εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, «Υπερασπιστείτε τη Δημοσιογραφία».

Προσκεκλημένος στην ημερίδα ήταν ο πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δημοσιογράφων, Τζέιμς Ντόχερτι, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης της δημοσιογραφίας στην ψηφιακή εποχή. «Δεν καταφέρομαι ενάντια στη νέα τεχνολογία. Θα έπρεπε να την αγκαλιάσουμε, να καλωσορίσουμε την ψηφιακή εποχή ως ένα καινούριο ξεκίνημα, ένα νέο μέσο που μπορεί να συμπεριλάβει το κοινό στη μετάδοση και δημιουργία των ειδήσεων. Ωστόσο, η σκληρή πραγματικότητα στη Βρετανία, την Αμερική και ολοένα περισσότερο και στον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι οι εκδότες και τα κανάλια δεν επενδύουν σε δημοσιογράφους που έχουν τις ικανότητες και τις γνώσεις να παράγουν επαγγελματικό περιεχόμενο», τόνισε, μεταφέροντας στο κοινό παραδείγματα από τα δεδομένα στη Βρετανία.

Στη συνέχεια η λέκτορας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Ευγενία Σιαπέρα, αναφέρθηκε στην ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή του αναγνώστη στην παραγωγή δημοσιογραφικού περιεχόμενου στα Νέα Μέσα, αλλά και στις νέες τάσεις της κατανάλωσης, «που πρέπει να χαρακτηρίζεται πλέον ως χρήση, γιατί καταργείται η παθητικότητα και προωθείται η ενεργή συμμετοχή», όπως εξήγησε. Επίσης, συμπλήρωσε ότι η δημοσιογραφία είναι αναγκασμένη να λάβει υπόψη της τις αλλαγές και να τις ενσωματώσει, αλλάζοντας και η ίδια, ενώ πρότεινε και την υιοθέτηση πειραματισμών από τα παραδοσιακά μέσα.

«Ο δημοσιογράφος πρέπει να καταλάβει το νέο τρόπο καταγραφής και μετάδοσης της είδησης και την αλλαγή που συντελείται στον κύκλο ζωής της είδησης», συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Παναγόπουλος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το φαινόμενο της «μετανάστευσης» του κοινού στο Διαδίκτυο δεν είναι περιστασιακό, αλλά μόνιμο και διαχώρισε την κρίση της δημοσιογραφίας, σε επίπεδο επιχειρήσεων, από την εξίσου σημαντική κρίση, σε επίπεδο περιεχομένου.

Ο αρθρογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, με τη σειρά του υποστήριξε ότι η κρίση είναι θεμελιακή, «καθώς η πληροφορία αποκόπτεται από το υλικό μέσο που χρειαζόταν για να μεταδοθεί, δηλαδή το χαρτί» και οδηγεί στην ανάγκη να αντιστραφεί όλη η λογική διακίνησης της πληροφορίας.

Την ημερίδα συντόνισε ο διοικητικός διευθυντής της ΕΣΗΕΜ-Θ, Γιάννης Κοτσιφός. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Έντυπη και διαδικτυακή ενημέρωση: συνδυασμός ή διχασμός;». Τις απόψεις τους κατέθεσαν δύο εκπρόσωποι εφημερίδων της Θεσσαλονίκης, με παρουσία και στο Διαδίκτυο: ο διευθυντής της εφημερίδας Αγγελιοφόρος, Τραϊανός Χατζηδημητρίου, και η διευθύντρια σύνταξης της «Μακεδονίας», Φανή Χαρίση. Επίσης, συμμετείχαν οι υπεύθυνοι της ηλεκτρονικής εφημερίδας http://www.voria.gr, Μάγδα Κωνσταντινίδου, και της ιστοσελίδας http://www.eklogika.gr, Χρήστος Καψάλης. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Δήμητρα Κεχαγιά.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μόσχος Βοϊτσίδης, εξήγησε στο πολυπληθές κοινό ότι η σημερινή ημερίδα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε οριστικά συμπεράσματα, τα οποία η πραγματικότητα σύντομα θα διαψεύσει. «Στο χέρι μας, όμως, είναι να αποφύγουμε τους όρους δαιμονοποίησης ή αγιοποίησης, να αποφύγουμε ισοπεδώσεις, που εξισώνουν ανώνυμα εκβιαστικά σχόλια ιστολογίων με γνήσιες δημοσιογραφικές δουλειές που παράγονται μακριά από πιεστήρια, μικρόφωνα και κάμερες», είπε χαρακτηριστικά.

• Περισσότερες λεπτομέρειες και εισηγήσεις, στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΜΘ

 

Advertisements

Written by gr.mme.observer

13 Νοεμβρίου 2009 στις 8:45 πμ

Αναρτήθηκε στις New Media

Tagged with ,

Αρέσει σε %d bloggers: