New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

Δ.Π.Υ. – Ελαστικές σχέσεις εργασίας – Διαδικτυακά ΜΜΕ

[ρεπορτάζ από την ημερίδα της ΠΟΕΣΥ, 10.12.2009] Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν στοιχεία και προτάσεις για φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο όπως η δημοσιογραφική δουλειά με ψευδεπίγραφες εργασιακές σχέσεις έργου ή ορισμένου χρόνου και η δημοσιογραφική εργασία εκτός ΣΣΕ και Ασφαλιστικού Συστήματος όσων δημοσιογράφων εργάζονται στα ενημερωτικά ψηφιακά ΜΜΕ (internet, portals κ.λπ), αναλύθηκαν σε βάθος, με ένα στόχο: Τα δεδομένα και οι προτάσεις να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας του κλάδου ώστε άμεσα να προχωρήσουν οι θεσμικές, νομοθετικές, συνδικαλιστικές ρυθμίσεις για την εύρυθμη λειτουργία των Νέων Μέσων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όσους απασχολούνται και σε αυτά.

Των τριών κύκλων συζήτησης, προηγήθηκαν χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων από το χώρο των ΜΜΕ.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 4 ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Ο Απόστολος Καψάλης νομικός, ερευνητής εργασιακών θεμάτων του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ παρουσίασε στοιχεία για την εργασία με ΔΠΥ στο σύνολο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και συγκριτικά με την Ευρώπη. Όπως ανέφερε βασιζόμενος σε σχετικές έρευνες, ο μέσος όρος των αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα είναι 25%, ενώ στην Ευρώπη είναι 12,5%. Το 2008 στην Ελλάδα εργάζονταν με ΔΠΥ 960.000 άνθρωποι, ενώ σε έρευνα της VPRC, 250.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, δούλευαν με μπλοκάκι που υπέκρυπτε εξαρτημένη εργασία.

Tην κατάσταση που ισχύει στην Ευρώπη, παρουσίασε η Νέλλη Κατσαμά, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στο φαινόμενο των freelancers.

Η Μαρίνα Μεϊντάνη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, παρουσίασε την κατάσταση που ισχύει στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιφέρεια, όπου καταγράφονται φαινόμενα αμοιβής υποτίθεται με βάση τις ΣΣΕ, ενώ στην πράξη καταβάλλονται λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπονται.

Την ενότητα συντόνισε ο δημοσιογράφος και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ Νάσος Μπράτσος που μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Στο θέμα των ιντερνετικών ΜΜΕ έχουμε την εμφάνιση δύο αντιλήψεων, στο συνδικαλιστικό πεδίο, μιας που μιλάει για νομοθετική ρύθμιση και μιας για ερμηνευτικές κινήσεις, βελτιώσεις και κυρίως εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Έχουν όμως ένα κοινό σημείο. Τα συνδικάτα δε νομοθετούν, δεν έχουν την ευθύνη της τήρησης της νομοθεσίας, την επιβολή κυρώσεων, γιατί όλα αυτά είναι δουλειά της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτή είναι που καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να δείξει αν έχει την πολιτική βούληση και τις κατευθύνσεις να λύσει το πρόβλημα προς όφελος των εργαζομένων. Συνεπώς είναι πρώτα από όλα πολιτικό θέμα με αποδέκτη του αιτήματος για ρύθμιση του τοπίου.»

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΜΕ – ΝΕΑ ΜΕΣΑ

Στην ενότητα για τις Νέες Τεχνολογίες τα μέλη της αντίστοιχης επιτροπής της ΠΟΕΣΥ Νατάσα Μποζίνη και Γιάννης Μπαζαίος, παρουσίασαν στοιχεία της καταρχήν έρευνας για τα New Media, με αντικείμενο τις διεθνείς εξελίξεις, τις υπάρχουσες νομικές διατάξεις, το Αγγελιόσημο και τις νομικές ρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά, να απολαμβάνουν των ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Η Νατάσα Μποζίνη μέλος του Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ και συντονίστρια της ενότητας παρέθεσε πληροφορίες για την ανάπτυξη και τις προοπτικές των Νέων Μέσων στην Ελλάδα και το εξωτερικό: «Στην Αγγλία η διαδικτυακή διαφήμιση ξεπέρασε φέτος το 1,5 δισ.. λίρες και στη Γερμανία το 1 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν αύξηση άνω του 36% κατ’ έτος, τα δύο τελευταία χρόνια. Το 2008 στη Δυτ. Ευρώπη (περιλαμβάνεται και η Ελλάδα) καταγράφηκε αύξηση συνδρομητών συνδρομητικής τηλεόρασης κατά 13% (συνολικά 62 εκατ. τηλεθεατές). Το ποσοστό αύξησης ενδιαφέροντος για ipTV ήταν 49% το 2008. Εξάλλου η διαδικτυακή δημοσιογραφία πλέον μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και βραβείο Pulitzer ή το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέου Δημοσιογράφου για το 2010.»

Επίσης τόνισε: «Τα Νέα Μέσα είναι εδώ και θα μείνουν, ο αριθμός εργαζομένων σε αυτά διαρκώς αυξάνεται και είναι θέμα πολιτικού και συνδικαλιστικού πολιτισμού να ρυθμιστούν με κάθε λεπτομέρεια οι διατάξεις που θα επιτρέπουν εύρυθμη λειτουργία με υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένων και επιχειρηματιών χωρίς διαφυγόντα κέρδη για το κράτος και διαφεύγουσες ασφαλιστικές εισφορές στα δημοσιογραφικά ταμεία . Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις να επεξεργαστούν άμεσα και σύμφωνα με τα δεδομένα, τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».

Ο δημοσιογράφος και μέλος της ίδιας Επιτροπής της ΠΟΕΣΥ, Γιάννης Μπαζαίος τόνισε ότι «αφορμή της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας, στάθηκε η εκρηκτική ανάπτυξη του συγκεκριμένου επιχειρηματικού – εκδοτικού χώρου τους τελευταίους. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα της Επιτροπής καταδεικνύεται ότι το Διαδίκτυο και τα New Media είναι η «επόμενη μέρα» για τα ελληνικά ΜΜΕ. Ωστόσο, η νομοθεσία που τα διέπει, σε ότι αφορά το εργασιακό και ασφαλιστικό σκέλος χρήζει διευκρινίσεων και ερμηνειών που θα καλύπτουν το σύνολο της λειτουργίας τους, και κυρίως θα ορίζουν με σαφήνεια υποχρεώσεις και δικαιώματα, εκδοτών και εργαζομένων. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, από την αυθαίρετη ερμηνεία του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, εκτιμάται ότι διαφεύγει ποσό αγγελιοσήμου πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενώ οι ακάλυπτοι συνάδελφοι (εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά) ξεπερνούν τους 1.000 στην ευρύτερη περιοχή των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης», τόνισε ο Γ. Μπαζαίος.

Ο Δημήτρης Καμαρινόπουλος (πρόεδρος ΕΤΕΡ) πρότεινε: «Πρέπει να εφαρμόζονται οι συμβάσεις εργασίας όπως στα παραδοσιακά ΜΜΕ, το ίδιο και στα αντίστοιχα μέσα του Διαδικτύου (web radio, web tv και portals) ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνέχειας εργασιακής και ασφαλιστικής για τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων του χώρου. Ζήτησε επίσης να εφαρμοστεί ο νόμος σε ότι αφορά τα ΔΠΥ και να μην δουλεύουν οι εργαζόμενοι ως ελευθερο-επαγγελματίες, όταν έχουν συνεχή δουλειά σε έναν εργοδότη».

Σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος, έθεσε το θέμα παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, με την αυθαίρετη δημοσίευση φωτογραφιών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημιουργών.

Στην τελευταία ενότητα της ημερίδας με θέμα συμπεράσματα και προτάσεις τη θέση της Ε.Σ.Π.Η.Τ. παρουσίασε η ταμίας της ΠΟΕΣΥ Νέλλη Σπηλιοπούλου σημειώνοντας ότι το ΔΠΥ βολεύει τον εργοδότη διότι δεν πληρώνει ΣΣΕ, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές και δεν έχει υποχρέωση αποζημίωσης. Γι’ αυτό παρουσιάζεται το φαινόμενο, δημοσιογράφοι που δουλεύουν με τις υποχρεώσεις των μισθωτών, αλλά πληρώνονται με ΔΠΥ, να τρέχουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.

Ο δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της ΠΟΕΣΥ Τάσος Πετρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι εφόσον υφίσταται σχέση εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται ασφάλιση και μισθό. Στα βασικά αξιώματα του δικαίου της εργασίας διεκδικούν λύση τα προβλήματα των δημοσιογράφων που ασφαλίζονται και αμείβονται με αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών, ως να πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και όσων εργάζονται με ψευδώνυμες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου ή μαθητείας. Η σχέση εργασίας δημιουργεί και την υποχρέωση για την ασφάλιση στα ταμεία μας.

Ο Βασίλης Βασιλόπουλος, μέλος του ΔΣ και της επιτροπής Νέων Τεχνολογιών της ΠΟΕΣΥ Βασίλης Βασιλόπουλος τόνισε: «Πλέον έχει μεταλλαχθεί η δομή η φύση και η λειτουργία των ΜΜΕ στη χώρα μας, με το web να έχει καταστεί βασικός κορμός στις κάθετες μονάδες τύπου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα η Ομοσπονδία να επεξεργαστεί πρόταση με τη συνδρομή επιστημονικών φορέων και νομικών, για τον εξορθολογισμό του νομικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία κάθε μορφής διανομής των μέσων ενημέρωσης».

Πρότεινε ο κλάδος να δράσει να συλλογικά, αντιμετωπίζοντας έτσι και την πολυμέρεια στο καθεστώς εργασίας και ασφάλισης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί το ΔΠΥ από μία μορφή σχέσης εργασίας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Ο Γιώργος Αδάμ, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ τόνισε ότι «για τις νέες μορφές των ΜΜΕ, υπάρχει πλαίσιο που σίγουρα ωστόσο χρειάζεται να συμπληρωθεί και να εκσυγχρονιστεί. Με συγκεκριμένες προτάσεις και θεμέλιο ένα πλαίσιο στο οποίο θα ενσωματώνουμε ό,τι έχει αποφασιστεί από την Π.Ο.Ε.ΣΥ. και τις δημοσιογραφικές Ενώσεις, να διεκδικήσουμε λύσεις στα θέματα που συνδέονται με τις εργασιακές σχέσεις, τις κλαδικές συμβάσεις και το ασφαλιστικό».

Advertisements

Written by gr.mme.observer

10 Δεκεμβρίου 2009 στις 10:22 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: