New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

TV: προβληματισμός για το ενιαίο ευρωπαϊκό copyright

[κείμενο του Στέλιου Ιωάννου, από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ] Θέμα βιωσιμότητας των επενδύσεων που αφορούν τις οπτικοακουστικές παραγωγές, θέτουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν όψει των αλλαγών που προωθεί η Ε.Ε., για τα ζητήματα της προστασίας των δικαιωμάτων της διάνοιας (πνευματικών και συγγενικών).

Ειδικότερα οι εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, μέσω της ένωσής τους, ACT (στην οποία συμμετέχουν, από την Ελλάδα το Mega και ο Antenna εκφράζουν ενστάσεις για το προωθούμενο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Copyright, επισημαίνοντας ότι εάν τελικά υιοθετηθεί μια τέτοια λύση θα δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία της αγοράς.

Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ένας από τους βασικότερους -αν όχι ο βασικότερος- παίκτης στη βιομηχανία των οπτικοακουστικών παραγωγών-, τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της αποκλειστικότητας προβολής καθώς και του χρονικού «παραθύρου» που συνδέεται με αυτήν.

Επισημαίνεται ότι η τηλεοπτική βιομηχανία η οποία, είναι παράλληλα επενδυτής, παραγωγός αλλά και διανομέας οπτικοακουστικού περιεχομένου, αντιτίθεται στην πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού τίτλου δικαιωμάτων (European Copyright Title), δεδομένου ότι μια τέτοια αλλαγή στην παρούσα φάση θα επέφερε σημαντικά προβλήματα με δραματικές συνέπειες, κυρίως, στην επανεπένδυση των κονδυλίων σε περιεχόμενο.

Στο κείμενο που έχει παρουσιάσει η Ε.Ε., γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν προβλήματα που αφορούν στα νέα Μέσα, των οποίων το απευθυνόμενο κοινό, ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια των πολιτών εκάστου κράτους, δεδομένου ότι μεταδίδεται μέσω διαδικτύου σε πολλές διαφορετικές χώρες.

Νέο περιβάλλον

Μια τέτοια διεύρυνση, θα άλλαζε άρδην το σύνολο των όρων παραγωγής, μετάδοσης και κατά συνέπεια και διαπραγμάτευσης περιεχομένου αυξάνοντας δραματικά το κόστος και βάζοντας παράλληλα στο «παιχνίδι» του broadcasting -με την ευρεία έννοια- νέους παίκτες και μάλιστα με διεθνές βεληνεκές, το οποίο για να καλυφθεί από τους broadcasters τεχνικά απαιτεί τεράστιο κόστος, διακρατικές συμφωνίες κ.λπ.

Μια τέτοια εξέλιξη παράλληλα, θα ανέτρεπε τις ισορροπίες και στο ευρύτερο μιντιακό περιβάλλον αλλάζοντας τις σχέσεις μεταξύ εκδοτών και δημιουργών.

Ειδικότερα στο χώρο της τηλεόρασης, και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ACT Κρίστιαν Χάουπτμαν Deputy General Counsel του RTL Group, το μελλοντικό σύστημα ρύθμισης των θεμάτων copyright, θα πρέπει πρώτα από όλα να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της δημιουργίας και της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα πλαίσιο στο οποίο οι οπτικοακουστικοί παραγωγοί, θα επιβραβεύονται για τη δουλειά τους και στο οποίο οι κάτοχοι των δικαιωμάτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν εμπορικά το προϊόν τους.

Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η επιστροφή του επενδυμένου κεφαλαίου, πράγμα το οποίο θα καταστήσει δυνατή την εκ νέου χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων παραγωγών.

[σχόλιο: φυσικά, υπάρχει και ο αντίλογος – το σχέδιο ενισχύει τη δημιουργία μεγάλων ευρωπαϊκών δικτύων και ενισχύει την κλασσική τηλεόραση για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από καλωδιακά και διαδικτυακά κανάλια.]

Advertisements

Written by gr.mme.observer

22 Ιανουαρίου 2010 στις 11:59 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: