New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

New Media: Κάντο όπως οι Σουηδοί

Μπορεί στην Ελλάδα τα υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Εποπτείας ΜΜΕ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ψάχνουν ακόμη να βρουν ορισμό για τα New Media (για να δώσουν ορισμούς και να επιτρέψουν την ασφάλιση των εργαζομένων στο οικείο ασφαλιστικό ταμείο, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενταχθεί πλήρως εδώ και πολλά χρόνια στο κανονιστικό πλαίσιο της ενημέρωσης.

Το παράδειγμα της Σουηδίας είναι εντυπωσιακό, καθώς διαθέτει ένα μοντέρνο νομικό πλαίσιο που συνδυάζει την εποπτεία και την εγγύηση της ανεξαρτησίας του λόγου σε όσα ΜΜΕ εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του. Ένα πλαίσιο που μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει από το 2008 στην ιστοσελίδα της η Σουηδική Αρχή Εποπτείας ΜΜΕ (rtvv), «το internet είναι μια νέα μορφή media. Κατά τη διάρκεια των 5 τελευταίων ετών ο αριθμός των ιστοτόπων έχει αυξηθεί σημαντικά. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί στο διαδίκτυο. Η εκπομπή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω internet (webcasts) θεωρείται ένα είδος ενσύρματης μετάδοσης (by wire).

Εάν οι μεταδόσεις γίνεται σε πραγματικό χρόνο (direct playback – streaming) και είναι διαθέσιμες σε όποιον θέλει να ακούσει, τότε πρέπει να γίνονται αντιληπτές όπως οποιαδήποτε ραδιοφωνική μετάδοση.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των εφημερίδων που εκδίδονται μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με τους κανονισμούς [database rule of the fundamental law, the Freedom of Expression Act (Chapter 1, article 9)] πρέπει να ορίζεται ένας υπεύθυνος «κατά νόμο» (εκδότης) και να πιστοποιείται από την πολιτεία. Η πιστοποίηση δίνει την απαραίτητη συνταγματική προστασία και εγγυάται την ελευθερία του λόγου (οι αρχές δεν επιτρέπεται να λογοκρίνουν το περιεχόμενο που υπάγεται στο πεδίο της συνταγματικής προστασίας). Με την πιστοποίηση ενημερώνεται η Αρχή Ελέγχου Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (κάτι σαν το δικό μας ΕΣΡ με πρόσθετες αρμοδιότητες από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων).

Ο κατά νόμο υπεύθυνος είναι το πρόσωπο που ευθύνεται για το εκπεμπόμενο υλικό και το περιεχόμενο αυτό πρέπει να φυλάσσεται για 6 μήνες.

Το σουηδικό ΕΣΡ

Η Αρχή Ελέγχου Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης είναι εθνικός θεσμός για αυτόν τον τομέα Μέσων Ενημέρωσης, λογοδοτεί στον Υπουργό Πολιτισμού και διευθύνεται από γενικό διευθυντή. Έχει την ευθύνη αδειοδότησης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, των ραδιοφωνικών μεταδόσεων και εγκρίνει την τήρηση αρχείων. Επίσης, έχει την αρμοδιότητα έκδοσης κανονισμών και προδιαγραφών για την τηλεόραση και έχει εποπτικό ρόλο.

Στην αρμοδιότητά της υπάγονται επίσης οι δορυφορικές, καλωδιακές ή διαδικτυακές μεταδόσεις ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, όπως και οι ραδιοεφημερίδες και τα περιοδικά. Ρυθμίζει επίσης τα τέλη χρήσης εμπορικών ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

Η Αρχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στο πεδίο των Media και εκδίδει στατιστικές και άλλες σχετικές μελέτες – πληροφορίες. Κάθε έτος, τον Μάιο, εκδίδει ένα πολυσέλιδο αναλυτικό βιβλίο με τίτλο Media Development (έκδοση 2009: http://www.rtvv.se/_upload/uk/download/MU2009_eng.pdf)

Ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις μέσω internet

Για τη μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων δεν απαιτείται κάποιου είδους άδεια, αλλά οι μεταδόσεις αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις δηλώνονται στην Αρχή Ελέγχου Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης  και μπορεί να ελεγχθούν. Αυτό αφορά κυρίως τις περιπτώσεις ζωντανών ή μαγνητοσκοπημένων μεταδόσεων σε προγραμματισμένες ώρες. Η δήλωση στην Αρχή γίνεται μέσω ειδικής προτυπωμένης φόρμας η οποία διατίθεται και διαδικτυακά (www.rtvv.se)

* The Swedish Radio and TV Authority, Box 33, SE-121 25 Stockholm-Globen, Sweden Phone: +46 8 606 90 80 Fax: +46 8 741 08 70 e-mail: rtvv@rtvv.se

* The Swedish Radio and Television Act (pdf)

Advertisements

Written by gr.mme.observer

15 Απριλίου 2010 στις 11:42 μμ

Αρέσει σε %d bloggers: