New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

Google: πνευματικά δικαιώματα σε εφημερίδες

ΤΑ ΝΕΑ 14.12.2012

Άντε και στα… δικά μας

Advertisements

Written by gr.mme.observer

14 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:12 μμ

Αναρτήθηκε στις New Media

Tagged with , ,

8 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. σχετικό:

  http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4771847
  Φορολογικοί μπελάδες σε Ιταλία και Αυστραλία
  Αρχισε στη γερμανική Κάτω Βουλή η συζήτηση για τον «δασμό Google»

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

  http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/napdf/13275459_GOOGLE.pdf

  Αρχισε χθες στην Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή της Γερμανίας, η συζήτηση νομοσχεδίου που προβλέπει ότι η εταιρεία, η οποία διαθέτει την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, θα πρέπει να πληρώνει στους εκδότες εφημερίδων τον λεγόμενο «δασμό Google», ένα ποσό προκειμένου να αναρτά μέρος του περιεχομένου των εντύπων τους στο Ιντερνετ, στα αποτελέσματα της αναζήτησης ενός χρήστη. Ο γερμανικός νόμος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός καθώς πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελβετία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν «γειτονικά δικαιώματα». Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει σήμερα και να αποτελέσει πρότυπο για παρόμοιους νόμους που θα θεσπίσουν κοινοβούλια σε όλη την Ευρώπη.
  Ενώ η σύγκρουση των εκδοτών που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση στον Τύπο διεκδικώντας δικαιώματα για το περιεχόμενό τους εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, στην Ιταλία, έρευνα της οικονομικής αστυνομίας αποκάλυψε ότι η ιταλική θυγατρική της Google απέκρυψε από το ιταλικό Δημόσιο εισοδήματα ύψους 240 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε τα στοιχεία της έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας για την Google Italia, έπειτα από επερώτηση βουλευτή, διευκρινίζοντας ότι αφορά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2002 και 2006. Οι οφειλές της εταιρείας λόγω της υποχρεωτικής καταβολής ΦΠΑ αγγίζουν τα 96 εκατ. ευρώ. Η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» αναφέρει επίσης ότι έχει αρχίσει νέος φορολογικός έλεγχος εις βάρος της Google Italia για την περίοδο μετά το 2006 και ότι οι εκτιμήσεις για τους φόρους που οφείλει η εταιρεία ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα διεξάγεται έρευνα για όλες τις επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα και ιδιαίτερα του Διαδικτύου, οι οποίες θεωρείται ότι μπορεί να έχουν επωφεληθεί από τα κενά που υπάρχουν ακόμα στη σχετική νομοθεσία.
  Στην Αυστραλία η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τροποποιήσει τη φορολογική της νομοθεσία, ούτως ώστε να σταματήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Google, από το να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ολλανδία όπου οι φόροι είναι χαμηλότεροι. Η κίνηση αυτή συμβαδίζει με την απόφαση των κυβερνήσεων Γερμανίας και Βρετανίας που αξιώνουν κοινή δράση των G20 ώστε οι πολυεθνικές να πληρώνουν «δίκαιο μερίδιο» σε φόρους. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας Ντέιβιντ Μπράντμπερι τόνισε ότι η φορολογική νομοθεσία τροποποιείται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολυεθνικές θα αποδίδουν φόρους για τα κέρδη που αποκομίζονται σε κάθε χώρα, αναφέροντας και την Google Australia. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει συμμορφωθεί με όλους τους αυστραλιανούς φορολογικούς νόμους. «Εχουμε συμβάλλει κατά πολύ στην ανάπτυξη της οικονομίας της Αυστραλίας βοηθώντας χιλιάδες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, ενώ παρέχουμε υπηρεσίες σε εκατομμύρια Αυστραλούς χωρίς κόστος και απασχολούμε 650 άτομα στη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
  Πάντως ο Μπράντμπερι έκανε λόγο για ένα περίπλοκο δίκτυο φορολογικών δομών χάρη στο οποίο η Google τον περασμένο χρόνο είχε κέρδη 4 δισ. δολαρίων από τις πωλήσεις στη Βρετανία το 2011, αλλά η φορολογική επιβάρυνσή της δεν ξεπέρασε τα 4,2 εκατ. λίρες.

  gr.mme.observer

  14 Δεκεμβρίου 2012 at 3:39 μμ

 2. σχετικό:

  http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4771578&wordsinarticle=google
  Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
  Στο στόχαστρο του ιταλικού κράτους η Google για φοροδιαφυγή

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012
  Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2012 14:04

  H Google Italia απέκρυψε από το ιταλικό δημόσιο εισοδήματα ύψους 240 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της οικονομικής αστυνομίας.

  Η Google Italia την περίοδο 2002- 2006, όπως έδειξε η έρευνα της Γκουάρντια Ντι Φινάντσα, απέκρυψε από το δημόσιο έσοδα 240 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή.

  Το υπουργείο πρόσθεσε ότι οι οφειλές της Google Italia -σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική καταβολή ΦΠΑ- αγγίζουν τα 96 εκατομμύρια ευρώ.

  Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει επίσης ότι έχει ξεκινήσει νέος φορολογικός έλεγχος σε βάρος της Google Italia για την περίοδο 2007-2011 και ότι οι εκτιμήσεις για τους φόρους που οφείλει η εταιρεία φθάνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

  Διεξάγεται έρευνα, προσθέτει η εφημερίδα La Repubblica, για το σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα της τεχνολογίας και ειδικά του Διαδικτύου που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, οι οποίες μπορεί να έχουν επωφεληθεί από τυχόν «κενά» της εσωτερικής και διεθνούς νομοθεσίας. Με την υπόθεση ασχολείται η υπηρεσία είσπραξης φόρων Equitalia, αλλά και η προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης.

  Η συγκεκριμένη εταιρία έκανε γνωστό ότι «σέβεται τους ιταλικούς νόμους και πρόκειται να συνεχίσει να συνεργάζεται, όπως πάντα, με τις αρχές της χώρας».

  gr.mme.observer

  14 Δεκεμβρίου 2012 at 3:42 μμ

 3. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4768160&wordsinarticle=google

  «Η Google πουλάει τα δεδομένα σας»
  Δύο κορυφαίοι επιστήμονες μιλούν στα «ΝΕΑ» για τα κοινωνικά δίκτυα και τον Μεγάλο – ψηφιακό – Αδελφό

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

  Στο «Skyfall», την τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ, ο «κακός» Χαβιέρ Μπαρδέμ ανατινάζει τα κεντρικά γραφεία της MI6 χρησιμοποιώντας το Ιντερνετ – το ίδιο μέσο που βοήθησε εκατομμύρια πολίτες χωρών του αραβικού κόσμου να συντονιστούν, προκαλώντας αυτό που σήμερα αποκαλούμε Αραβική Ανοιξη. Πόσο κοντά είμαστε σε μια τέτοια πραγματικότητα;

  «Μην ανησυχείτε! Το Διαδίκτυο δεν θα καταστρέψει τον κόσμο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Φρανσουά – Μπερνάρ Ουίγκ, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων της Γαλλίας (IRIS), ο οποίος ειδικεύεται στη στρατηγική του κυβερνοχώρου.

  «Πρόκειται για μια παλιά φαντασίωση αμερικανικής προελεύσεως, οι εμπνευστές της οποίας προετοιμάζονται για ένα ψηφιακό Περλ Χάρμπορ, έναν Αρμαγεδδώνα της πληροφορικής που θα καταστρέψει τα πάντα. Αυτή η φαντασίωση αποτελεί μια καλή δικαιολογία για να καταρτίζονται τεράστιοι προϋπολογισμοί και να ξοδεύονται χρήματα για αμυντικούς εξοπλισμούς», υποστηρίζει ο κ. Ουίγκ, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για να μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα «Διαδίκτυο, δημοκρατία και δημόσιος χώρος» που διοργάνωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

  Ωστόσο, δεν είναι όλα στο Ιντερνετ φαντασιώσεις. Κάθε φορά που ανεβάζετε μια φωτογραφία στο facebook ή αναζητείτε πληροφορίες στο Google είστε σίγουροι ότι έχετε τον απόλυτο έλεγχο των προσωπικών σας δεδομένων;

  «Η Google πουλά τα δικά σας δεδομένα. Εσείς είστε το εμπόρευμα», δηλώνει χωρίς περιστροφές ο Φρανσουά – Μπερνάρ Ουίγκ.

  Τόσο το facebook – το οποίο πρόσφατα ξεπέρασε το 1 δισ. χρήστες – όσο και η Google έχουν επικριθεί δριμύτατα (και έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης) για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

  Υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητά μας; «Η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων επαφίεται στην επαγρύπνηση των ίδιων των χρηστών του Διαδικτύου. Γίνονται απόπειρες για δημιουργία ενός ψηφιακού Μεγάλου Αδελφού. Είναι στο χέρι μας να μην το αφήσουμε να συμβεί», σημειώνει ο κ. Ουίγκ.

  Δίπλα στον γάλλο επιστήμονα βρίσκεται ο συμπατριώτης του Ντομινίκ Καρντόν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Μαρν λα Βαλέ, ο οποίος ειδικεύεται στα κοινωνικά δίκτυα. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος οι εμπορικές πλατφόρμες του Διαδικτύου να λειτουργήσουν εις βάρος των ίδιων των χρηστών τους. Χρειάζεται προσοχή», μας λέει.

  Social media και εξεγέρσεις. Υπάρχει, βέβαια, και η θετική πλευρά του Ιντερνετ. Στις αρχές του 2011, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλαν καθοριστικά στην εξάπλωση της Αραβικής Ανοιξης, αποτελώντας ορμητήρια λαϊκής εξέγερσης.

  «Το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε ότι το facebook αποτελεί το καύσιμο για να πάρουν μπρος τα κοινωνικά κινήματα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλέσει μια επανάσταση· μπορεί όμως να τη διευκολύνει», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Καρντόν, προσθέτοντας ότι «τα κοινωνικά δίκτυα είναι το μέσο με το οποίο οι άνθρωποι ανταλλάσσουν απόψεις και ασκούν κριτική στην εξουσία, κάτι που δεν ήταν εύκολο παλαιότερα».

  Αυτό ακριβώς το μέσο επιχειρούν κατά καιρούς να προσεταιριστούν διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, περιορίζοντας το Ιντερνετ και τους χρήστες του. Τα παραδείγματα είναι πολλά: από το λουκέτο στο Ιντερνετ στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στη Συρία και το κυνήγι του Wikileaks στις ΗΠΑ, μέχρι την παρακολούθηση πολιτών στην Κίνα και την πρόσφατη σύλληψη του Γέροντα Παστίτσιου στην Ελλάδα.

  «Από τη μια πλευρά υπάρχει η κεντρική εξουσία που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και από την άλλη πλευρά ο λαός που θέλει να εκφράζεται ελεύθερα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι για τέσσερις», σημειώνει ο Φρανσουά – Μπερνάρ Ουίγκ και εξηγεί: «Στην κορυφή έχουμε το κράτος το οποίο προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα, τη στιγμή που δείχνει να ενδιαφέρεται για την ελευθερία στο Ιντερνετ σε άλλους λαούς, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ οι οποίες βοηθούν ξένους κυβερνοακτιβιστές. Ο δεύτερος παίκτης είναι οι «αποστάτες», οι οποίοι θέλουν να καταλάβουν την εξουσία, αλλά αν τα καταφέρουν θα γίνουν εκείνοι εξουσιαστές στη θέση των εξουσιαστών διαιωνίζοντας το ίδιο παιχνίδι. Ο τρίτος παίκτης είναι οντότητες όπως οι Anonymous ή το Wikileaks που μάχονται υπέρ διαφόρων δικαιωμάτων ή κινημάτων και ο τέταρτος παίκτης είναι οι εταιρείες του Ιντερνετ, όπως το twitter και η Google, οι οποίες βοηθούν ή δεν βοηθούν στην εξάπλωση των επαναστάσεων».

  Ποιος κερδίζει σε αυτό το παιχνίδι λεπτών ισορροπιών; Παρότι το κράτος δείχνει να έχει το πάνω χέρι, το Διαδίκτυο δεν μπορεί να τεθεί υπό τον έλεγχό του, υποστηρίζει ο Ντομινίκ Καρντόν: «Στη χρήση του Ιντερνετ οι πολίτες προηγούνται των κυβερνήσεων. Το Διαδίκτυο σήμερα συνδέεται με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και δίνει τη δυνατότητα αυτο-οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών. Παρατηρώ ότι υπάρχει ανεπτυγμένη κριτική ικανότητα στους χρήστες. Δεν φτάνει, όμως, στο επίπεδο της αυτορρύθμισης».

  Η ψηφιακή εποχή στην πολιτική

  Η επιρροή του Ιντερνετ είναι καταλυτική και στην πολιτική. Στις μέρες μας οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τα social media σχεδόν όσο και τα παραδοσιακά μέσα. Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ διεξήχθη κατά το ήμισυ στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ την ημέρα της κάλπης το twitter κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με 31 εκατ. tweets εκλογικού περιεχομένου.

  Αραγε, η ψηφιακή εποχή έχει αναβαθμίσει το επίπεδο της πολιτικής; «Καθόλου», απαντά ο Ντομινίκ Καρντόν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μαρν-λα-Βαλέ. «Τα κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν αλλάξει την πολιτική. Το μόνο διαφορετικό είναι ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα (σ.σ. στην Αμερική, εσχάτως και στην Ελλάδα, οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τα social media για να βγάλουν ανακοινώσεις, να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ειδήσεις). Με αυτή την έννοια, το Ιντερνετ παράγει πολιτική. Δεν την αλλάζει όμως».

  gr.mme.observer

  14 Δεκεμβρίου 2012 at 3:44 μμ

 4. http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4767478

  Βρετανία
  Γλιτώνουν φόρο με πολυεθνική κομπίνα Amazon, Starbucks και Google
  Τη λένε «φορολογική βελτιστοποίηση»

  Επιμέλεια Αλέξανδρος Καψύλης
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

  Είναι γνωστό ότι η Βρετανία δεν έχει καλές σχέσεις με τους φόρους. Ιδιαίτερα ευαίσθητες με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι οι κυβερνήσεις του Λονδίνου – και δη οι συντηρητικές – διότι θεωρούν ότι οι υψηλοί φόροι πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών. Αλλο όμως χαμηλοί φόροι και άλλο καθόλου φόροι. Εκεί η βρετανική κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και η Δικαιοσύνη μοιάζουν άτεγκτοι. Και αμείλικτοι με επιχειρήσεις, ακόμη και με πολυεθνικούς κολοσσούς όπως είναι η Starbucks, η Google και η Amazon, οι οποίες χάρη στην επιδεξιότητα των λογιστικών τους υπηρεσιών έβρισκαν επί σειρά ετών «παραθυράκια» του νόμου που τους επέτρεπαν να απολαμβάνουν μια απίστευτη φοροαποφυγή.

  Ποιο είναι το κόλπο. Το ζήτημα το αποκάλυψε το πρακτορείο Ρόιτερ με αφορμή την Starbucks. Η βρετανική θυγατρική της αμερικανικής αλυσίδας καταστημάτων εστίασης μηχανεύτηκε ένα έξυπνο σύστημα λογιστικής μεταφοράς των εσόδων της σε δική της θυγατρική στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα να μην πληρώνει ούτε μία πένα φόρο στη Βρετανία. Δημοσιογραφικές, κοινοβουλευτικές και δικαστικές έρευνες αποκάλυψαν ανάλογες λογιστικές πρακτικές και ανάλογη φοροαποφυγή στη Βρετανία για τους επίσης αμερικανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας Google και Amazon.

  Πλήρωσαν ψίχουλα. Οπως αποκάλυψε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο συντηρητικός βουλευτής Τσάρλι Ελφαϊκ, το 2011 η Amazon πλήρωσε φόρο μόνο 2,5% επί κερδών ύψους 309 εκατ. στερλινών (386 εκατ. ευρώ) που αποκόμισε στη Βρετανία ενώ η Google μόνο 0,4% επί κερδών 2,5 δισ. στερλινών (3,1 δισ. ευρώ) που ενθυλάκωσε. Η βρετανική Starbucks ανακοίνωσε πέρυσι κέρδη 365 εκατ. στερλινών (457 εκατ. ευρώ), απολύτως αφορολόγητα – η εταιρεία κατηγορείται και για φοροδιαφυγή, καθώς φέρεται να έχει δηλώσει στην Εφορία και εικονικές λειτουργικές δαπάνες που μειώνουν τα φορολογητέα κέρδη.
  Σημειωτέον ότι η Amazon την όλη κομπίνα, η οποία παρεμπιπτόντως ονομάζεται «φορολογική βελτιστοποίηση», την έστησε μέσω θυγατρικής της στο Λουξεμβούργο, ενώ η Google μέσω θυγατρικής της στην Ιρλανδία.

  Υποστήριξη. Η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Μάργκαρετ Χοτζ, η οποία προεδρεύει της κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξετάζει το σκάνδαλο, δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ότι οι πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της εταιρικής φοροαποφυγής έχει τεράστια διακομματική υποστήριξη στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ έχει μεγάλη στήριξη και από την κοινή γνώμη. Η Χοτζ αναφέρθηκε στο επιχείρημα της κοινωνικής προσφοράς των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. «Η δημιουργία θέσεων εργασίας που επικαλούνται είναι ένα ανόητο επιχείρημα. Και άλλες επιχειρήσεις βγάζουν κέρδη στη Βρετανία και φορολογούνται γι’ αυτά. Κι αυτές απασχολούν Βρετανούς…» τόνισε η βρετανίδα βουλευτής.

  Και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού και του γαλλικού Τύπου, τα λογιστικά συστήματα με τα οποία γλιτώνουν φόρους οι τρεις εταιρείες δεν τα εφαρμόζουν μόνο στη Βρετανία αλλά σε όλη την Ευρώπη. Οπως αναφέρει η γαλλική «Φιγκαρό», οι φορολογικές υπηρεσίες της Γαλλίας διεκδικούν από την Amazon μη καταβληθέντες φόρους ύψους 252 εκατ. ευρώ. Το κουβάρι της «φορολογικής βελτιστοποίησης» τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται στην Ευρώπη.

  gr.mme.observer

  14 Δεκεμβρίου 2012 at 3:45 μμ

 5. http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4765113
  Ο πόλεμος στο Ιντερνετ
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2012

  http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/napdf/13025527_PENGUIN%20RANDOM%20HOUSE.pdf

  Η εξάπλωση του Ιντερνετ και η αλλαγή που έφερε στις αναγνωστικές μας συνήθειες δεν φαίνεται πάντως να έχει εξαφανίσει τους εραστές του ξεφυλλίσματος. Στην Ιαπωνία επί παραδείγματι οι πωλήσεις βιβλίων δεν έχουν μειωθεί, παρά το γεγονός ότι οι νεαροί διαβάζουν μυθιστορήματα από τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο ηλεκτρονικός αναγνώστης λογοτεχνίας είναι προς το παρόν μια κουκκίδα που πλησιάζει από το βάθος του ορίζοντα, η Amazon όμως και η Google, όπως και ο αμερικανικός εκδοτικός οίκoς Barnes & Noble, έχουν κιόλας αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να τον υποδεχθούν πρώτοι.
  Στο μεταξύ η Amazon ρίχνει συστηματικά τις τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books) προκαλώντας την αντίδραση των εκδοτών ενώ η Google ψηφιοποιεί εκατομμύρια βιβλία εκτός δικαιωμάτων, για τα οποία όμως διατηρεί το νομικό δικαίωμα να χρεώσει εν καιρώ τους αναγνώστες της. Τα πνευματικά δικαιώματα συρρικνώνονται με αντάλλαγμα τη μαζική και φθηνή διανομή του βιβλίου και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας προσπαθούν να κινηθούν νομικά κατά του μονοπωλίου της Google, επικαλούμενες τσιτάτα από τον Πασκάλ, τον Καρτέσιο, τον Σίλερ και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την «ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία».
  Μέσα σε αυτό το ρευστό τοπίο η Random House και η Penguin αποφάσισαν να ενώσουν τις τύχες τους προκαλώντας στεναγμούς ανακούφισης στην αποσταθεροποιημένη αγορά, την ώρα που οι υπεύθυνοι της Amazon τηρούν στάση αναμονής και ίσως να προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Ας κερδίσει ο καλύτερος, δηλαδή ο συγγραφέας και ο αναγνώστης.

  gr.mme.observer

  14 Δεκεμβρίου 2012 at 3:46 μμ

 6. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4764786

  Εκδότες Vs Google: Ο πόλεμος κλιμακώνεται


  Μετά τους γερμανούς και τους γάλλους και οι ιταλοί ιδιοκτήτες εφημερίδων και περιοδικών συντάσσονται στη διεκδίκηση να πληρώνει ο ιντερνετικός γίγαντας πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να εντάσσει το περιεχόμενό τους στη μηχανή αναζήτησης

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ Νατάσα Μπαστέα
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2012

  TA NEA

  Η Google έγινε ισχυρή και πλούσια «πουλώντας» μια απλή ιδέα: τα links που παρέχει προς άλλες ιστοσελίδες αξίζουν πολλά χρήματα, ώστε τα εκατομμύρια των διαφημιζόμενων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια γι’ αυτά. Τώρα, μεγάλοι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών στην Ευρώπη διεκδικούν ένα μέρος των κερδών, αφού η Google στηρίζεται στο δικό τους περιεχόμενο. Τα ευρωπαϊκά έντυπα συντονίζουν την άμυνά τους απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό.
  Μετά τους γερμανούς και τους γάλλους και οι ιταλοί εκδότες συντάσσονται στη διεκδίκηση να πληρώσει ο ιντερνετικός γίγαντας πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να εντάσσει το περιεχόμενό τους στη μηχανή αναζήτησης. Μάλιστα εκπρόσωποι των Ενώσεων Τύπου από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη και έκαναν έκκληση στις κυβερνήσεις και στα Κοινοβούλια των χωρών τους να προωθήσουν σχετική νομοθεσία. Στόχος «η δημιουργία ίσων οικονομικών σχέσεων μεταξύ εκείνων που έχουν τα δικαιώματα άρθρων και ρεπορτάζ που περιέχουν πρωτογενείς πληροφορίες και των εταιρειών τεχνολογίας».
  «Η μεγάλη ελευθερία της κυκλοφορίας των ιδεών στο Ιντερνετ είναι προς όφελος όλων», λέει ο Κάρλο Περόνι, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Διευθυντών Εφημερίδων (ENPA). «Είναι όμως και προς το συμφέρον της Google να καταλήξει σε συμφωνία με τους διευθυντές προκειμένου να συνεχισθεί η χρηματοδότηση μιας ειδησεογραφίας υψηλής ποιότητας». Οι εκδότες προτείνουν στις κυβερνήσεις τους τη δημιουργία ενός συγγενικού δικαιώματος που θα αφορά την εκτέλεση των λειτουργιών των μηχανών αναζήτησης. Η Google, συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταβάλλει ένα τέλος στις εκδοτικές επιχειρήσεις όταν χρησιμοποιεί ολόκληρο άρθρο ή ρεπορτάζ από το διαδικτυακό περιεχόμενο των εκδόσεών τους ή ακόμη και ένα μικρό απόσπασμα δίπλα από το link.
  Ομως η Google μέχρι στιγμής αντιστέκεται πεισματικά. Καθώς αντιμετωπίζει ήδη πιθανές κυρώσεις λόγω της νομοθεσίας αντιτράστ και τις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το να πληρώσει ένα ποσό για τα links θα απειλήσει «την ίδια την ύπαρξή» της. Και προειδοποίησε ότι η απαίτηση για πληρωμή μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ. Σε ένα «έγγραφο πρόθεσης» που έστειλε η διοίκηση της εταιρείας στη γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι εάν αναγκαστεί να πληρώσει «θα καταλήξει να αφαιρέσει από τη μηχανή αναζήτησης τις γαλλικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες» – γνωρίζοντας ότι το 30%-40% της κίνησης στα γαλλικά sites προέρχεται από τα links της Google. Και υπενθύμισε ότι «κατευθύνουμε στις ιντερνετικές εκδόσεις των εφημερίδων περίπου 4 δισεκατομμύρια «κλικ» τον μήνα».
  Η Google υποστηρίζει ότι τέτοιοι νόμοι υπονομεύουν τη δέσμευσή της προς ένα «ανοιχτό Ιντερνετ» καθώς και την ελεύθερη διακίνηση της πληροφόρησης. Θεωρεί όμως επίσης ότι με μια τέτοια εξέλιξη θα αντιστραφεί το βασικό επιχειρηματικό της μοντέλο. Το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της εταιρείας προέρχεται από την πώληση «links με σπόνσορες», τα οποία εμφανίζονται δίπλα στα αποτελέσματα της ελεύθερης αναζήτησης. Η Google επίσης πωλεί διαφημίσεις εκ μέρους άλλων συνεταίρων της, όπως ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και μοιράζεται μαζί τους τα έσοδα.

  Τα smartphones
  Οι ευρωπαίοι εκδότες υποστηρίζουν ότι η δική τους ύπαρξη είναι ακόμη πιο επισφαλής, εκτός και εάν μπορέσουν να επιτύχουν την εισροή χρημάτων από τις ιστοσελίδες τους και άλλα ψηφιακά προϊόντα, όπως οι εφαρμογές για τα κινητά. Παρότι τα διαφημιστικά έσοδα της Google συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλές ιντερνετικές εκδόσεις ευρωπαϊκών εφημερίδων.
  Πάντως ο Κριστόφ Κιζ, επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Αξελ Σπρίνγκερ, δήλωσε ότι το ποσό που θα ζητηθεί από την Google «δεν θα είναι απαγορευτικό». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι εκδότες δεν θέλουν να εμποδίσουν την μετάδοση των άρθρων τους, ίσα-ίσα θέλουν να αναπτυχθεί. Το μόνο που θέλουμε είναι να σταματήσει η συλλογή τους με μηδενικό κόστος».

  Αφορά και την Ελλάδα

  Το θέμα αφορά και την Ελλάδα: η υπηρεσία Google News προβάλλει ειδήσεις τις οποίες αντλεί από ελληνικές εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς να τους καταβάλλει δικαιώματα. Η Google, ωστόσο, επιμένει ότι οποιαδήποτε μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος θα αποβεί εις βάρος όλων: «Ο νόμος που προτάθηκε στη Γερμανία είναι βλαπτικός για το Ιντερνετ, τους καταναλωτές και τους εκδότες. Οδηγεί σε απώλεια πρόσβασης στην πληροφόρηση και περιορίζει την καινοτομία, η οποία είναι κλειδί για τους εκδότες στην προσπάθειά τους να βρουν νέα ακροατήρια και ευκαιρίες εσόδων στο Ιντερνετ. Αν ισχύσει, θα είναι διαθέσιμες λιγότερες πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Επίσης, το περιεχόμενο των εκδοτών θα είναι πολύ λιγότερο ανιχνεύσιμο, γεγονός που πιθανώς θα οδηγήσει σε μείωση της κυκλοφορίας στους ιστοτόπους τους», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος της Google.

  gr.mme.observer

  14 Δεκεμβρίου 2012 at 3:47 μμ

 7. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4764787

  Τι συμβαίνει σε κάθε χώρα
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2012

  ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  Η γερμανική πρόταση δημιουργεί ένα συμπληρωματικό πνευματικό δικαίωμα, όπως λέγεται, που προστατεύει το διαδικτυακό ειδησεογραφικό περιεχόμενο και ελέγχει τη δευτερεύουσα χρήση του, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αποσπασμάτων τα οποία οι μηχανές αναζήτησης αλλά και ιστοσελίδες συλλογής ειδήσεων, όπως η Google News, αναρτούν δίπλα σε links προς άλλες ιστοσελίδες. Εταιρείες όπως η Google θα πρέπει να πληρώνουν ένα ποσό για πνευματικά δικαιώματα ώστε να μπορούν να δημοσιεύουν το υλικό των μεγάλων εφημερίδων, ακόμη και μικρά αποσπάσματα. Μια ειδική υπηρεσία, θα συγκεντρώνει τις πληρωμές και κατόπιν θα μοιράζει τα χρήματα στους εκδότες.
  Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ ετοίμασε το νομοσχέδιο τον περασμένο χειμώνα και το ενέκρινε τον Αύγουστο. Η Μπούντεσρατ, η Ανω Βουλή, ενέκρινε το μέτρο που ονομάστηκε Lex Google και η συζήτηση πρόκειται να ξεκινήσει στην Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή, μέσα στον Νοέμβριο.
  Το νομοσχέδιο δεν είναι μεγάλο. Αναφέρει ότι είναι δυνατόν μια εταιρεία, όπως η Google, να διανείμει ένα άρθρο μέσω του Διαδικτύου «υπό τον όρο να έχει αποκτήσει τα δικαιώματα». Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να διαπραγματευθούν με τους εκδότες την αναφορά στους τίτλους τους. «Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή» εκτιμά ο κ. Στασόφσκι, ο οποίος γνωρίζει ότι μια πρώτη εκδοχή πήγαινε πιο μακριά. Την ημέρα της έγκρισης του νομοσχεδίου από τη γερμανική κυβέρνηση η Google εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έγραφε: «Αυτή είναι μια μαύρη ημέρα για το Ιντερνετ στη Γερμανία». Οι Πράσινοι και το κόμμα των Πειρατών αντιτάχθηκαν στο κείμενο ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες μίλησαν για «ασαφές κείμενο».

  ΓΑΛΛΙΑ
  Στη Γαλλία οι ιδιοκτήτες εφημερίδων έχουν ήδη από τον Σεπτέμβριο καταθέσει τις σχετικές προτάσεις τους στην κυβέρνηση, η οποία θέλει να φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2013. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Google Ερικ Σμιντ επισκέφθηκε τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων και είχαν 45λεπτη συζήτηση σχετικά με το θέμα. Μετά τη συνάντηση το γραφείο της Προεδρίας έβγαλε ανακοίνωση: «Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι θεωρεί πως ο διάλογος και η διαπραγμάτευση μεταξύ συνεργατών είναι η καλύτερη επιλογή, όμως εάν είναι αναγκαίο, μπορεί να ψηφισθεί ένας νόμος σχετικός με το ζήτημα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας». Ο κ. Σμιντ συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί και τη Φλερ Πελερίν, αναπληρώτρια υπουργό Ψηφιακών Μέσων. «Tο πανευρωπαϊκό κίνημα μας επιτρέπει να μην είμαστε πια εντελώς άοπλοι απέναντι στην Google», δήλωσε η κ. Φιλιπετί.
  Στη δική της ανακοίνωση η Google προσπάθησε να υποβαθμίσει το τελεσίγραφο αναφέροντας ότι ο κ. Σμιντ «έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Γαλλία για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους».
  Οι Γάλλοι πάντως έχουν άλλο ένα πρόβλημα με την Google, η οποία δεν πληρώνει κανέναν φόρο για τις διαφημίσεις της στη Γαλλία, επειδή έδρα της εταιρείας θεωρείται η θυγατρική στην Ιρλανδία, όπου οι εταιρικοί φόροι είναι πολύ πιο χαμηλοί. Το σύστημα είναι νόμιμο βάσει των νόμων της ΕΕ, ο Φρανσουά Ολάντ όμως προειδοποίησε τον Ερικ Σμιντ ότι θα επανεξεταστεί.

  ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  Οι πρώτοι που σήκωσαν ψηλά τη σημαία της αντίστασης στην παντοδυναμία της Google ήταν οι εκδότες της Βραζιλίας. Στα μέσα Οκτωβρίου οι περισσότεροι απέσυραν τις εφημερίδες τους από την Google News, κάτι που σημαίνει ότι η μηχανή αναζήτησης δεν έχει πλέον το δικαίωμα να αναφέρεται σε άρθρα και ρεπορτάζ τους. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Εφημερίδων Κάρλος Φερνάντο Λίντενμπεργκ, «δίνοντας στους χρήστες του Διαδικτύου την πρώτη παράγραφο από τα άρθρα μας, η Google περιορίζει τις πιθανότητες οι χρήστες να αναζητήσουν όλο το άρθρο στην ιστοσελίδα μας».
  Η Εθνική Ενωση Εφημερίδων της Βραζιλίας, η οποία εκπροσωπεί το 90% των εφημερίδων της χώρας, ανακοίνωσε ότι τα μέλη της ομόφωνα πήραν αυτή την απόφαση καθώς θεωρούν ότι η Google επωφελούνταν οικονομικά από το περιεχόμενο των 154 εντύπων και εμπόδιζε την επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες τους.
  Κατ’ αρχήν οι εκδότες ζήτησαν να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση ώστε η εταιρεία να πληρώσει ένα ποσό για πνευματικά δικαιώματα, η Google όμως αρνήθηκε. Οι ειδικοί, πάντως, δεν πιστεύουν ότι οι βραζιλιάνικες εφημερίδες θα μείνουν διά παντός εκτός της Google News, έκαναν όμως αυτή την κίνηση προκειμένου να ασκήσουν πίεση και να τη χρησιμοποιήσουν αργότερα ως διαπραγματευτικό χαρτί.

  gr.mme.observer

  14 Δεκεμβρίου 2012 at 3:49 μμ

 8. http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4763882

  Ο ΟΛΑΝΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΡΙΚ ΣΜΙΤ

  Η μάχη των ΜΜΕ με την Google στο Μέγαρο των Ηλυσίων

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

  Ο πρόεδρος της Google Ερικ Σμιτ συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ γαλλικών, γερμανικών και ιταλικών ομίλων ΜΜΕ που ζητούν από τον γίγαντα του Ιντερνετ να πληρώνει το περιεχόμενό τους το οποίο αναδημοσιεύεται στο Google. Ο Σμιτ συζήτησε με τον γάλλο Πρόεδρο επί 45 λεπτά και έφυγε από το Μέγαρο των Ηλυσίων χωρίς να κάνει δήλωση.
  Οι ιταλοί και γερμανοί εκδότες έχουν συνταχθεί με τα γαλλικά ΜΜΕ ζητώντας να επιβληθεί διά νόμου η υποχρέωση της Google να πληρώνει ένα ποσό στα έντυπα όταν αναπαράγει το περιεχόμενό τους. Οι εκδότες υποστηρίζουν πως τα άρθρα που αναρτώνται στις διαδικτυακές εκδόσεις τους είναι δικά τους και γι’ αυτό δικαιούνται πληρωμή όταν έχουν πρόσβαση σε αυτά οι επισκέπτες του Google. Η αμερικανική εταιρεία, που έχει τέσσερα δισεκατομμύρια «κλικ» κάθε μήνα παγκοσμίως, ισχυρίζεται ότι μεταφέρει αυτή την ιντερνετική κίνηση προς τις ιστοσελίδες. «Αυτό το πανευρωπαϊκό κίνημα μάς επιτρέπει να μην είμαστε εντελώς άοπλοι απέναντι στην Google», δήλωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί. «Δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε διαρκώς πως όλες οι μάχες απέναντι στις μεγάλες εταιρείες των ψηφιακών μέσων είναι χαμένες εκ των προτέρων». Η υπουργός, η οποία επίσης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Google, κατέληξε λέγοντας ότι «είναι φυσικό οι μεγάλες ιστοσελίδες που συγκεντρώνουν και αναπαράγουν υλικό να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των εντύπων».

  ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  Το Βερολίνο έχει υιοθετήσει από τον Αύγουστο νομοσχέδιο που επιβάλλει στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης να καταβάλλουν δικαιώματα στους εκδότες. Ομως η έγκρισή του από το Κοινοβούλιο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Η Google απειλεί ότι δεν πρόκειται να περιλαμβάνει στις ειδικές σελίδες περιήγησης των εντύπων τις γαλλικές εφημερίδες σε περίπτωση που κατατεθεί στη γαλλική Βουλή ανάλογο νομοσχέδιο.

  gr.mme.observer

  14 Δεκεμβρίου 2012 at 3:49 μμ


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: