New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

Εκδοτικό κίνημα για τον «φόρο Google»

(αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ 17.12.2012)

Τα ΜΜΕ ζητούν να πληρώνονται για κάθε παραπομπή της μηχανής αναζήτησης στα σάιτ τους

20121217tanea01

20121217tanea03

20121217tanea03

20121217tanea04

Η αποφυγή των φόρων δεν είναι το μόνο θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί η Google. Ενα άλλο φλέγον ζήτημα που έχουν ανακινήσει κυβερνήσεις στην Ευρώπη αλλά και στη Λατινική Αμερική αφορά την πρακτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί το περιεχόμενο εφημερίδων και περιοδικών χωρίς άδεια και χωρίς πληρωμή, σε περίοδο μάλιστα κατά την οποία η κρίση στον Τύπο κορυφώνεται.

Ηδη εκδότες σε όλο τον κόσμο κάνουν λόγο για τον «φόρο Google», ένα ποσό που ζητούν να καταβάλλει η εταιρεία για κάθε link που αναρτά στη μηχανή αναζήτησής της και παραπέμπει στο περιεχόμενο των εφημερίδων. Ηδη στη Γερμανία η Βουλή έπειτα από εισήγηση της κυβέρνησης συζήτησε νομοσχέδιο που προβλέπει να πληρώνονται από την Google News πνευματικά δικαιώματα στους συγγραφείς των άρθρων ακόμα και όταν πρόκειται για συλλογή με αποσπάσματα ειδήσεων, όπως οι αποδελτιώσεις. Η Βουλή έστειλε το θέμα σε επιτροπή ειδικών για περαιτέρω μελέτη, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται και στη Γαλλία, με ένα νομοσχέδιο που είχε εξαγγείλει ο προηγούμενος πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί. Μάλιστα η Google απειλεί ότι θα αποσύρει τα γαλλικά έντυπα από τη μηχανή αναζήτησής της διαμαρτυρόμενη για τη σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση επιβολή καταβολής δικαιωμάτων για αναπαραγωγή των άρθρων.

Στην Ιταλία, οι εκδότες κατέληξαν σε συμφωνία με την Google: αποφασίζουν εκείνοι πόσα και ποια άρθρα θα αναρτηθούν στο Google News, ενώ σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται στη Βουλή μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Στο Βέλγιο, όπου έπειτα από την κόντρα με τους γαλλόφωνους εκδότες η Google είχε αποκλείσει τα έντυπά τους από τη μηχανή αναζήτησης, τελικά κατέληξαν σε συμφωνία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αμερικανική εταιρεία θα πληρώνει «μεταξύ 2% και 3% του ετήσιου τζίρου των εφημερίδων», δηλαδή περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Στη Βραζιλία οι περισσότερες εφημερίδες, περίπου 154 που συνολικά αντιπροσωπεύουν 90% της κυκλοφορίας, εγκατέλειψαν το Google News μετά την άρνηση της αμερικανικής εταιρείας να πληρώσει οποιοδήποτε πνευματικό δικαίωμα για τη χρήση του περιεχομένου τους.

Written by gr.mme.observer

19 Δεκεμβρίου 2012 στις 12:00 πμ

Αναρτήθηκε στις New Media

4 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4776078

  Η πόρτα του φορολογικού παραδείσου


  Το ταξίδι των χρημάτων από την Ελλάδα στην Ιρλανδία και τις… Βερμούδες

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

  Τα ελληνικά χρήματα αλλά και των περισσότερων χωρών παγκοσμίως για τις διαφημίσεις δεν παραμένουν στην Google Ireland Ltd, παρά το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές εκεί είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη. Μέσα από παραθυράκια των φορολογικών ρυθμίσεων που ισχύουν στην Ιρλανδία, η Google Ireland Ltd πληρώνει για δικαιώματα τεράστια ποσά στην εταιρεία συμμετοχών Google Ireland Holdings, η οποία, αν και ιρλανδική, έχει τη φορολογική έδρα της στον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων – κάτι που επιτρέπει ο φορολογικός νόμος στην Ιρλανδία, αρκεί να φαίνεται ότι η διοίκηση της επιχείρησης γίνεται από γραφεία στις Βερμούδες, και ας έχει συσταθεί η εταιρεία συμμετοχών στην Ιρλανδία. Επιπλέον για να αποφευχθεί ο ιρλανδικός φόρος παρακράτησης, ο οποίος θα έπρεπε αναγκαστικά να επιβληθεί αν τα κεφάλαια πήγαιναν απευθείας από την Ιρλανδία στις Βερμούδες, χρησιμοποιείται μία ακόμα φορολογική παράκαμψη: ο ιρλανδικός νόμος εξαιρεί από τον συγκεκριμένο φόρο εταιρείες συμμετοχών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έτσι τα έσοδα της Google Ireland Ltd περνούν πρώτα από την ολλανδική Google Netherlands Holdings BV για να καταλήξουν στις Βερμούδες στην Google Ireland Holdings και να απαλλαχθούν από οποιονδήποτε φόρο εισοδήματος. Σημειώνεται ότι η ολλανδική εταιρεία, που δεν έχει υπαλλήλους, έστειλε σύμφωνα με σχετική φορολογική δήλωση που καταχωρίστηκε στις 21 Νοεμβρίου 9,8 δισ. δολάρια στην Google Ireland Holdings στις Βερμούδες. Ετσι, η Google γλίτωσε την καταβολή φόρου ύψους περίπου 2 δισ., κατά υπολογισμούς ειδικών. Το 2008, εφαρμόζοντας ακριβώς το ίδιο κόλπο, είχε στείλει από την Ολλανδία στις Βερμούδες 5,4 δισ. δολάρια. «H Google, όπως και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, χρησιμοποιούν τεχνάσματα για να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Ο μόνος τρόπος για να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη είναι να φορολογούνται τα κέρδη της στις χώρες όπου πραγματοποιείται η δραστηριότητα της Google. Γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε το σύστημα της ενιαίας φορολόγησης κατά το οποίο τα κέρδη των πολυεθνικών επιμερίζονται στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο Τζον Κρίστενσεν, επικεφαλής του Διεθνούς Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, το οποίο πρόσφατα δημοσίευσε πρόταση για τη δικαιότερη φορολόγηση των πολυεθνικών μέσω της επιβολής του «ενιαίου φόρου».

  gr.mme.observer

  20 Δεκεμβρίου 2012 at 2:28 πμ

 2. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4776075

  Πώς η Google ξεγλιστρά από το ραντάρ της Εφορίας


  Από το 2009 που ξέσπασε η οικονομική κρίση έως σήμερα έχει καταβάλειγια φόρους λίγο περισσότερα από 328.000 ευρώ όταν οι πραγματικοίτζίροι της ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ Χάρης Καρανίκας
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

  Φόρους εκατομμυρίων ευρώ αποφεύγουν να πληρώσουν οι πολυεθνικές εκμεταλλευόμενες παραθυράκια του νόμου ενώ παράλληλα μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους μακριά από την Ελλάδα όπου τα παρήγαγαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Google Ελλάδας η οποία από το 2009 που ξέσπασε η οικονομική κρίση έως σήμερα έχει καταβάλει για φόρους λίγο περισσότερα από 328.000 ευρώ όταν ο δηλωμένος της τζίρος πλησιάζει τα 7 εκατομμύρια και τα πραγματικά της – πολλών δισ. ευρώ – έσοδα από την Ελλάδα φεύγουν απευθείας στην Ιρλανδία.
  Ο δηλωμένος τζίρος 7 εκατ. ευρώ από τη χώρα μας δεν αντικατοπτρίζει το σύνολο των εσόδων της από δραστηριότητες στην Ελλάδα, διότι οι διαφημίσεις που προβάλλουν οι σελίδες της πληρώνονται απευθείας από τους έλληνες πελάτες σε λογαριασμούς στην Ιρλανδία. Αποτέλεσμα; να αποφεύγονται φόροι για πολλαπλάσια από τα δηλωμένα ποσά στην Ελλάδα.
  Γι’ αυτά που δηλώνει, ο φόρος εισοδήματος που καταβάλλει η Google ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 4,6% επί του τζίρου την τελευταία τριετία, με τα διοικητικά έξοδα να έχουν τη μερίδα του λέοντος στον ισολογισμό καθώς την τελευταία χρονιά απορρόφησαν τα 2,3 εκατ. από τα 3,8 εκατ. του τζίρου. Σημειώνεται ότι μοναδικός μέτοχος της Google Ελλάδας είναι η Google LLC με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ.

  Ειδικοί από το Διεθνές Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι το μεγάλο ζήτημα με τις δραστηριότητες της Google δεν εντοπίζεται στα κεφάλαια που δηλώνονται στην Ελλάδα, αλλά σε αυτά που μεταφέρονται απευθείας στο εξωτερικό χωρίς ουσιαστικά να περνούν από τα ελληνικά φορολογικά ραντάρ – και ας προέρχονται από δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, όταν ένας έλληνας πελάτης, επιχείρηση ή ιδιώτης αγοράζει διαφήμιση από την Google, η χρέωση γίνεται από την Google Ireland Ltd, η οποία εδρεύει στην Ιρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 12,5% – δηλαδή σχεδόν στο μισό σε σχέση με την Ελλάδα την περίοδο 2009-2011. Μάλιστα, όταν έλληνας ιδιώτης αγοράζει τη διαφήμιση μέσω της ειδικής υπηρεσίας AdWords, αυτομάτως βγαίνει το μήνυμα ότι το ποσό που θα πληρώσει θα προσαυξηθεί με βάση τον τρέχοντα ΦΠΑ της Ιρλανδίας. Με αυτό τον τρόπο, η Google Ireland Ltd δραστηριοποιείται ουσιαστικά στη χώρα μας στον τομέα πωλήσεων διαφημιστικού χώρου χρησιμοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό από την Google Ελλάδας, χωρίς όμως να πληρώνει φόρους για τα συγκεκριμένα έσοδα. Η εμπλοκή της Google Ελλάδας στις δραστηριότητες της Google Ireland φαίνεται από τα μηνύματα που αφορούν όρους και προϋποθέσεις προσφορών για την καταχώρηση διαφημίσεων σε υποψήφιους έλληνες πελάτες. Για παράδειγμα, σε μήνυμα που εστάλη στις14 Δεκεμβρίου για προσφορά της Google, κατά την οποία οι νέοι διαφημιζόμενοι στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν 25 ευρώ και να αγοράσουν διαφημιστικές υπηρεσίες αξίας 100 ευρώ μέσω κουπονιού, ο υποψήφιος πελάτης παραπέμπεται για τους πλήρεις όρους και τις προϋποθέσεις σε διεύθυνση στον ελληνικό ιστότοπο Google.gr, στη διεύθυνση http://www.google.gr/intl/el/adwords/coupons/terms.html.

  Ηταν αρχές Νοεμβρίου όταν οι φορολογικές Αρχές στη Γαλλία απέστειλαν στα κεντρικά της Google επιστολή ζητώντας την καταβολή συμπληρωματικού φόρου 1 δισ. ευρώ για τη δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η Google France Sarl. πληρώνει σε φόρους περίπου 5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο, ενώ θα μπορούσε να καταβάλει έως και 500 εκατ. όπως αναφέρεται σε έκθεση της Γερουσίας. Κατ’ αντιστοιχία, εφαρμόζοντας μια μη επιστημονική, απλοϊκή προσέγγιση, στην Ελλάδα τα 100.000 ευρώ που καταβάλλει η τοπική Google σε φόρους θα μπορούσαν να έφταναν έως και τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις για συμπληρωματικό φόρο την τελευταία τριετία θα προσέγγιζαν τα 15 εκατ. ευρώ.
  «Ο λογικός τρόπος φορολόγησης των σύγχρονων πολυεθνικών εταιρειών είναι ανάλογα με το πού βρίσκεται η πραγματική οικονομική τους δραστηριότητα», επισημαίνει ο Σολ Πιτσιότο, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και σύμβουλος του Διεθνούς Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης. Οπως αναφέρει, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες από ό,τι το άθροισμα των θυγατρικών και των παραρτημάτων τους και ως εκ τούτου τα κέρδη τους θα πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο να αξιολογηθούν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι «μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε τεχνητές οντότητες που επινόησαν αυτοί που κάνουν τον φορολογικό σχεδιασμό των πολυεθνικών».

  gr.mme.observer

  20 Δεκεμβρίου 2012 at 2:31 πμ

 3. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4776071

  «Ετσι είναι ο καπιταλισμός»


  Μόνο το 2011 η Google απέφυγε να πληρώσει φόρους δύο δισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο

  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

  Δύο δισ. δολάρια φόρους απέφυγε να πληρώσει η Google σε όλο τον κόσμο το 2011, καθώς όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα η αμερικανική εταιρεία έστειλε πέρυσι περίπου 10 δισ. δολάρια από τα έσοδά της στον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων. Η πρακτική αυτή μάλιστα έκανε τον πρόεδρο της Google, Ερικ Σμιντ, να κομπάσει λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο αποφυγής των φόρων και παρατηρώντας ότι «έτσι είναι ο καπιταλισμός».
  Η Ελλάδα είναι μόνο ένα μικρό μέρος των διεθνών δραστηριοτήτων του αμερικανικού κολοσσού που έχει την έδρα του στην Καλιφόρνια. Η Google δημιουργήθηκε το 1986, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια οι πρακτικές της στην οικονομική διαχείριση έχουν μπει στο μικροσκόπιο καθώς η ραγδαία ανάπτυξη του Ιντερνετ δημιούργησε εντελώς νέες συνθήκες, που δεν είχαν προβλεφθεί από τους νομοθέτες. Γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία γλίτωνε τους φόρους «με νόμιμους τρόπους» όπως είπε ο Σμιντ, κάτι που αναμένεται να αλλάξει καθώς τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να υποχρεώσουν διαδικτυακές εταιρείες όπως αυτή να πληρώνουν ανάλογα με τα κέρδη τους. Μάλιστα το θέμα θα τεθεί από τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν όταν η Βρετανία αναλάβει την προεδρία του G8, ενώ ήδη η υπόθεση διερευνάται από τον ΟΟΣΑ.
  Στη Βρετανία το 2011 η Google είχε κέρδη 4 δισ. λίρες από τις πωλήσεις της, αλλά πλήρωσε φόρους που δεν ξεπέρασαν τα 4,2 εκατ. Στην Ιταλία, η Google Italia απέκρυψε από το Δημόσιο έσοδα 240 εκατ. ευρώ την περίοδο 2002 – 2006, όπως αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της οικονομικής αστυνομίας. Η Γκουάρντια ντι Φινάντσα ανακοίνωσε ότι οι οφειλές της Google Italia σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική καταβολή ΦΠΑ αγγίζουν τα 96 εκατ. ευρώ. Νέος φορολογικός έλεγχος έχει αρχίσει για την εταιρεία σχετικά με την περίοδο 2007 – 2011 και οι εκτιμήσεις για τους φόρους που οφείλει για αυτή την περίοδο υπερβαίνουν τα 600 εκατ. ευρώ. Με την υπόθεση ασχολούνται η υπηρεσία είσπραξης φόρων Equitalia αλλά και η Προεδρία της κυβέρνησης στη Ρώμη. Ανάλογες κινήσεις γίνονται στη Γερμανία, στην Ισπανία και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες.
  Στην Αυστραλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ευθυγραμμίζεται με την απόφαση των κυβερνήσεων Βρετανίας και Γερμανίας, οι οποίες αξιώνουν κοινή δράση από το G20 ώστε οι πολυεθνικές να πληρώνουν «δίκαιο μερίδιο» σε φόρους και ο υφυπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Μπράντμπερι γνωστοποίησε ότι η φορολογική νομοθεσία τροποποιείται ώστε να σταματήσει η Google να μεταφέρει κεφάλαιά της αλλού.
  Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, η φορολόγηση της πραγματικής δραστηριότητας των πολυεθνικών σε κάθε χώρα αποτελεί πολύ πιο δίκαιη βάση για τη διεθνή φορολογία, ενώ η συγκεκριμένη οργάνωση υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολύ απλό σύστημα φορολόγησης και πολύ εύκολο στη διαχείρισή του. «Θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις καταχρήσεις και θα συμβάλει στον περιορισμό της χρήσης των φορολογικών παραδείσων από την πλευρά των πολυεθνικών, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την πολιτική κάλυψη που παρέχεται σε αυτά τα «μυστικοπαθή» καταφύγια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

  gr.mme.observer

  20 Δεκεμβρίου 2012 at 2:34 πμ

 4. http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4776760

  Tελεσίγραφο στη Google από την ΕΕ


  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012
  Τελευταία ενημέρωση: 19/12/2012 19:06
  Web-Only

  Μέχρι τον Ιανουάριο η Google θα πρέπει να έχει εξηγήσει ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για να συμμορφωθεί με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διερευνά τις καταγγελίες ότι ο γίγαντας του Διαδικτύου «θάβει» τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης.

  «Από την έναρξη των προκαταρκτικών συνομιλιών μας με τη Google τον Ιούλιο, οι μεταξύ μας διαφορές έχουν περιοριστεί» δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια, επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ. «Στη βάση της προόδου που επιτεύχθηκε, περιμένω η Google να παρουσιάσει ένα λεπτομερές κείμενο δεσμεύσεων τον Ιανουάριο του 2013» είπε.

  Η έρευνα της Κομισιόν ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010, όταν ανταγωνιστές της Google υπέβαλαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες τα αποτελέσματα αναζήτησης στη μηχανή της Google εμφανίζουν κατά προτεραιότητα δικές της υπηρεσίες.

  Σύμφωνα με το BBC, η αντιμονοπωλιακή έρευνα εστιάζεται σε τέσσερα ζητήματα:

  – Τον τρόπο με τον οποίο οι σελίδες της Google εμφανίζουν τις δικές της υπηρεσίες αναζήτησης (για εικόνες, ειδήσεις κλπ) σε μια ξεχωριστή κάθετη στήλη, κάτι που δεν εφαρμόζεται για τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες.
  – Το γεγονός ότι η Google «αντιγράφει περιεχόμενο» από άλλους δικτυακούς τόπους και το χρησιμοποιεί σε δικές της υπηρεσίες.
  – Την «αποκλειστικότητα» με την οποία η Google πουλά διαφημιστικό χώρο στις σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης
  – Τους περιορισμούς που επιβάλλει στους διαφημιζόμενους που επιθυμούν να μεταφέρουν τις διαφημιστικές καμπάνιες τους σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

  Αν η Google βρεθεί ένοχη μονοπωλιακών πρακτικών και δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Κομισιόν, κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 4 δισ. ευρώ.

  gr.mme.observer

  20 Δεκεμβρίου 2012 at 2:37 πμ


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: