New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

Συμφωνία Google και Γάλλων εκδοτών

Η Google θα χρηματοδοτήσει με 60 εκατ. ευρώ ένα ταμείο «για τη μετάβαση του Τύπου στην ψηφιακή εποχή»

αναδημοσίευση από το kathimerini.gr

Σε μία ιστορική συμφωνία κατέληξε η Google με τους Γάλλους εκδότες, δίνοντας έτσι αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν οι δύο πλευρές πριν από περίπου δύο μήνες.
Τα γαλλικά ΜΜΕ διεκδικούσαν από τον ιντερνετικό κολοσσό την πληρωμή συγγενικών δικαιωμάτων, για τα αποσπάσματα των δημοσιευμάτων τους που περιλαμβάνονται στη μηχανή αναζήτησης και το Google News.

Παρόλο που η συμφωνία δεν περιλαμβάνει έναν τέτοιο «φόρο Google», προβλέπει ωστόσο πως η αμερικανική εταιρεία θα δημιουργήσει ένα ταμείο 60 εκατομμυρίων δολαρίων «για να βοηθηθεί η μετάβαση του Τύπου στα ψηφιακά μέσα». Επίσης, η Google θα συνεργαστεί με τους εκδότες ώστε να αξιοποιήσουν τις διαφημιστικές της πλατφόρμες και να αυξήσουν τα έσοδά τους από τις online διαφημίσεις.

Το τελικό κείμενο υπογράφηκε την Παρασκευή από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Eric Schmidt, διευθύνοντα σύμβουλο της Google. Ο Ολάντ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για την κατάληξη των συνομιλιών. «Το ταμείο θα επιτρέψει στους Γάλλους εκδότες να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή. Θα δώσει επίσης ώθηση στις επενδύσεις και την καινοτομία, κάτι που θα ωφελήσει τόσο τον Τύπο όσο και την Google».

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τα Χριστούγεννα πως, αν οι συνομιλίες κατέληγαν σε ναυάγιο, τότε η κυβέρνησή του θα καθιέρωνε τον «φόρο Google» με νόμο. Σχολιάζοντας την τελική συμφωνία, ο Eric Schmidt ανέφερε ότι ο διακανονισμός που επετεύχθη αποτελεί καλύτερη λύση από οποιαδήποτε νομοθεσία.

Πριν από ένα μήνα, η Google κατέληξε σε παρόμοιο συμβιβασμό με τους Βέλγους εκδότες, χρηματοδοτώντας με 5 εκατομμύρια ευρώ διάφορα πρόζεκτ για την αύξηση των εσόδων των βελγικών ειδησεογραφικών πόρταλ. Ωστόσο, η περίπτωση της Γαλλίας είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού ο ιντερνετικός κολοσσός πρώτη φορά συμφωνεί να καταβάλει ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Αποζημίωση από την Google διεκδικούν και οι Γερμανοί εκδότες, με τη γερμανική κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκινήσει τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία για έναν ανάλογο «φόρο Google». Επίσης, παρόμοιες ρυθμίσεις φέρεται να ζητούν τα ΜΜΕ και στην Ιταλία, την Ελβετία και την Αυστρία. Έτσι, το ερώτημα είναι αν η αμερικανική εταιρεία θα ακολουθήσει και σε αυτές τις χώρες την ίδια τακτική με τη Γαλλία.

Written by gr.mme.observer

2 Φεβρουαρίου 2013 στις 9:49 μμ

Αναρτήθηκε στις New Media

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

 1. περισσότερες πληροφορίες:

  Υπεγράφη στο Παρίσι μια συμφωνία μεταξύ του προέδρου της αμερικανικής μηχανής αναζήτησης Google Έρικ Σμιτ και εκπροσώπων των Γάλλων εκδοτών, υπό την αιγίδα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, για την αποζημίωση των Γάλλων εκδοτών από τις μηχανές αναζήτησης, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

  Η εταιρεία-γίγαντας του Διαδικτύου θα δημιουργήσει στη Γαλλία ένα ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ για «τη διευκόλυνση της μετάβασης του Τύπου στον ψηφιακό κόσμο», βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στην Google και τους εκδότες του γαλλικού Τύπου, ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

  «Σήμερα έλαβε χώρα ένα παγκόσμιας απήχησης γεγονός», ανέφερε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

  «Τόσο στη μέθοδο -την αναζήτηση μιας συμφωνίας μεταξύ ενός μεγάλου παγκόσμιου ομίλου και του γαλλικού Τύπου- όσο και στο αποτέλεσμα, ένα ταμείο ύψους 60 εκατ.

  Η συμφωνία αυτή προβλέπει, επίσης, μια «εμπορική συνεργασία» που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του Τύπου στο διαδίκτυο για να «αυξήσει τα έσοδα του από το διαδίκτυο», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας.

  Στο Βέλγιο, μια παρόμοια συμφωνία είχε επιτευχθεί μετά από μια εξαετή αντιπαράθεση μεταξύ της Google και του Copiepresse, του οργανισμού που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των βελγικών εφημερίδων.

  Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης και οι εκπρόσωποι της αμερικανικής μηχανής αναζήτησης είχαν συναντήσεις αρκετές φορές την εβδομάδα με ένα μεσολαβητή που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση, τον Μαρκ Σβαρτς.

  Oι Γάλλοι εκδότες εφημερίδων ζητούσαν από την Google να πληρώνει συγγενικά δικαιώματα, ένα είδος επέκτασης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών σε περίπτωση έμμεσης χρήσης των έργων τους. Οι εφημερίδες, αλλά επίσης ο κόσμος της μουσικής ή του κινηματογράφου, επικρίνουν τις μηχανές αναζήτησης διότι αποκομίζουν κέρδη από διαφημίσεις απλώς με το να κάνουν αναφορά ή με το να παραπέμπουν στο δικό τους περιεχόμενο.

  Ο Πρόεδρος Ολάντ, που είχε δεχτεί στα τέλη Οκτωβρίου τον Έρικ Σμιτ, είχε ανακοινώσει τότε ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να «παρέμβει αν ήταν αναγκαίο» για να πληρώσει φόρο η Google, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου.

  Πηγή: news247.gr

  gr.mme.observer

  2 Φεβρουαρίου 2013 at 9:52 μμ


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: