New Media στην Ελλάδα

Τεκμηρίωση για τα Μέσα Ενημέρωσης με ψηφιακή διανομή (και όχι μόνο…)

Λ. Κρέτσος: «Όλα θα υποκατασταθούνε από το διαδίκτυο»

GENIKOS GRAMMATEAS TYPOYΩς μια ευκαιρία να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν το  ιντερνετικό τοπίο, «όπου κυριαρχούν δυστυχώς προβλήματα με εργασιακές γαλέρες, καταπάτηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων, διαφθοράς και διαπλοκής που έχουν να κάνουν με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με διασπορά ψευδών ειδήσεων, συκοφαντικής δυσφήμισης», βλέπει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, το σχέδιο νόμου για την «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης – Ίδρυση συνδεδεμένης με την ΕΡΤ Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής – Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) – Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας – Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης – Τροποποίηση διατάξεων Ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α 82/2012) και άλλες διατάξεις».

Όπως τονίζει, «Επειδή ουσιαστικά όλη η ενημέρωση περνάει στο διαδίκτυο και κάποια στιγμή θα φτάσουμε ίσως σε ένα σημείο μετά από κάποιες δεκαετίες δηλαδή μέχρι το 2030 ενδεχομένως όπως δείχνουν κάποιες μελέτες να μην υπάρχει έντυπος λόγος ουσιαστικά και όλα να υποκατασταθούνε από το διαδίκτυο».

Για όλα αυτά μίλησε στην εκπομπή “Δεύτερη Ανάγνωση” και τον Κώστα Μπλιάτκα, στον 104,9 FM.

Ολόκληρη η συζήτηση
(ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα)

Κ.Μ.: Δεν ξέρω αν  προλάβατε να δώσετε πολλές συνεντεύξεις αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα για να φωτιστούν. Είστε καθηγητής έτσι;

Λ.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι δεν δίνω πολλές συνεντεύξεις, προτιμώ να κάνουμε εδώ τη δουλειά στο υπουργείο, είμαι πλέον εφτά μήνες στο τιμόνι της Γενικής Γραμματείας.

Κ.Μ.: Το ξέρω. Να σας πω επίσης ότι παρακολουθώντας από το Γκρίνουιτς και από το Λονδίνο κ.λ.π  τις εξελίξεις εκεί στα μέσα ενημέρωσης, γενικά η Ευρώπη γνωρίζει μια απορρύθμιση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλάζουν οι τεχνολογίες, χάνει η τηλεόραση τηλεθεατές προς το διαδίκτυο από τις νέες γενιές, υπάρχουν δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις και από την άλλη μεριά ένας ιδιωτικός τομέας που διεκδικεί το μερίδιο. Ο κεντρικός προβληματισμός σας ποιος είναι;  Ας ξεκινήσουμε με αυτό.

Λ.Κ.: Βάλατε πάρα πολλά θέματα

Κ.Μ.: Ναι αλλά θέλω να αξιοποιήσω λίγο και την εμπειρία σας έξω…

Λ.Κ.: Η εμπειρία μου έξω μου λέει ότι έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω και στο θέμα της ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας και μετάδοσης στο ψηφιακό σήμα. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί συμπολίτες μας σε ορεινές περιοχές, ακριτικές περιοχές και νησιωτικές περιοχές ακόμη έχουν τεράστια προβλήματα στο να δουν τηλεόραση. Και η τηλεόραση δεν είναι απλώς θέμα ψυχαγωγίας και πως θα δαπανήσω το χρόνο μου, είναι και θέμα ενημέρωσης είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα, είναι ένα δημόσιο  αγαθό η ενημέρωση. Και γι’ αυτό όσο και σας ακούγεται παράξενο ακόμη και σε αγορές οι οποίες είναι πολύ πιο απελευθερωμένες σε αγορές όπως η βρετανική για παράδειγμα ας το πούμε έτσι πολύ χοντρά ο καπιταλισμός τέλος πάντων είναι πιο φιλιλεύθερη οικονομία.

Κ.Μ.: Με τον Κάμερον δεν είναι άδικο αυτό που λέτε

Λ.Κ.: Παρόλα αυτά προσέξτε αυτό είναι σημαντικό το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πολύ πιο αυστηρό από ότι ισχύει στην Ελλάδα. Δηλαδή έχει πολύ μεγάλη σημασία για ένα κράτος δικαίου σε μια ευνοούμενη πολιτεία να κάνει ορθή χρήση του ραδιοφάσματος να υπάρχει διαθεσιμότητα σε όλη την επικράτεια της χώρας ενός ικανού αριθμού επικοινωνιών, ηλεκτρονικών και ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων τα οποία προσφέρουν υψηλή ποιότητα δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και βέβαια βοηθούν στην αλλαγή της εικόνας της χώρας τους η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για να προσελκύσεις και επενδύσεις . Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε πάρα πολύ πίσω και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο έγινε τυχαία. Είχαμε εδώ μία ουσιαστικά στερεότυπη απόφαση των κυβερνήσεων της τελευταίας 25ετίας να συντηρούν ένα καθεστώς ιδιότυπης νομιμοφάνειας όσον αφορά την λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και αυτό αντίκειται τόσο στο Σύνταγμα όσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες πολύ καθαρά λένε ότι αυτές οι παρατάσεις των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών αντιβαίνουν στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου  και της ισότητας.

Κ.Μ.: Πως θα διασφαλιστεί ότι πάμε σε ένα τοπίο το οποίο είναι πιο καθαρό, πιο ορθολογικό, μοιράζεται το καρπούζι στη μέση, ποιο καινούριοι παίκτες θα εισέλθουν στο παίγνιο; Γιατί έτσι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι όπως καλύτερα από μένα το περιγράψατε, δεν είναι μόνο για ψυχαγωγία αλλά οφείλει να έχει ενημέρωση και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή ο πολίτης βέβαια να εξασφαλιστεί ότι όλα αυτά γίνονται με νόμιμο τρόπο.

Λ.Κ.: Κοιτάξτε να δείτε. Εμείς θα φέρουμε πολύ σύντομα, ίσως στο τέλος του μήνα αν και κάνουμε ότι μπορούμε να έρθει όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα πολυνομοσχέδιο στη Βουλή όσον αφορά την επικοινωνιακή πολιτική, τον κλάδο της επικοινωνίας, τα Μέσα Ενημέρωσης κ.λ.π. Δεν είναι μόνο ο δημόσιος διαγωνισμός-δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών

Κ.Μ.: Αυτό το τελευταίο που βρίσκεται γιατί ήταν αιχμή του προεκλογικού διαλόγου, δημιούργησε πολλές αντιπαραθέσεις, πολλά ερωτηματικά είναι αλήθεια, που βρίσκεται αυτό το θέμα;

Λ.Κ.: Είμαστε στο τελικό στάδιο, προέχουν βέβαια  να περάσουν τα προαπαιτούμενα   και να ακολουθήσουμε μετά τη νόμιμη κοινοβουλευτική οδό με τις επιτροπές κ.λ.π.  Εχει ολοκληρωθεί όμως η διαβούλευση αν και θα υπάρχει και κάποιος χρόνος για κάποιες συναντήσεις εκ νέου με κάποιους συλλογικούς φορείς και πάρα πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. Είναι ένα νομοσχέδιο όμως μου κάνετε μία ερώτηση πως θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της ισότιμης ένταξης των ιδιοκτητών των Μέσων Ενημέρωσης, θέματα πολυφωνίας, ισότητα στην ενημέρωση ισότιμης πρόσβασης και όλα αυτά.

Κ.Μ.: Ναι, από τη μια μεριά είναι ποιοι θα είναι που θα το παρέχουν   και από την άλλη ποιοι θα είναι αυτοί που θα το εισπράττουν και με τι όρους;

Λ.Κ.: Ακριβώς αλλά η διεθνής εμπειρία και εμείς αυτό ακολουθούμε πέρα από τις συνταγματικές επιταγές οι οποίες θέλουμε να τηρήσουμε 100% έτσι, στην ολότητά τους ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους και να πληρώνουν βάση της φοροδοτικής τους ικανότητας, η διεθνής εμπειρία λέει ότι όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες σε όλες τις προκηρύξεις που γίνονται για το ποιος μπορεί να έχει μία άδεια ενός τηλεοπτικού σταθμού θέτουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Ένα από αυτά είναι η πολυφωνία, άλλο ένα είναι η βιωσιμότητα ένα άλλο έχει να κάνει άλλα κριτήρια έχουν να κάνουν ανάδειξη των εθνικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων και της γλώσσας και της τοπικής ζωής, το θέμα της απασχόλησης, η εμπειρία των παρόχων , η έμφαση σε θέματα καινοτομίας και ποιοτικής λειτουργίας των μέσων. Όλα αυτά τα κριτήρια προβλέπονται μέσα στο νομοσχέδιο το οποίο έχει τεθεί, είχε τεθεί σε διαβούλευση και έχει δοθεί στο κοινό, αλλά όπως σας είπα το νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο σημαντικές ρυθμίσεις για το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει τη σύσταση του  μητρώου linemedia η οποία θα ρυθμίσει και αποτελεί μία ευκαιρία να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν το  ιντερνετικό τοπίο, όπου κυριαρχούν δυστυχώς προβλήματα με εργασιακές γαλέρες, καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων πολύ βασικών, έχουμε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής που έχουν να κάνουν με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με διασπορά ψευδών ειδήσεων, συκοφαντικής δυσφήμισης και όλα αυτά τα θέματα καθώς και σύσταση του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων το οποίο ουσιαστικά θα είναι και το έναυσμα  για την ανάπτυξη έξυπνης οικονομίας της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας στη χώρα μας.

Κ.Μ.: Για το διαδίκτυο βέβαια υπάρχει ένας παγκόσμιος προβληματισμός και σε άλλους τομείς έτσι, αν δείτε με την πορνογραφία δεν είναι και πάντα μια καλόφημη συνοικία  το διαδίκτυο, έχει τα προβλήματά του. Αλλά από την άλλη πλευρά θεωρείται και μια ανάσα έτσι στην συγκέντρωση της εξουσίας των μέσων ενημέρωσης των ραδιοτηλεοπτικών, δηλαδή θεωρείτε ότι το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία και σε πολλούς έτσι μέσω διάδρασης να μπορέσουν να εκφραστούν και αυτοί. Που είναι πολύ δύσκολο να σε φωνάξει πάντα και όλες τις περιπτώσεις κάποιος σε μία τηλεοπτική – ραδιοφωνική εκπομπή. Η ρύθμιση αυτού του χώρου έχει και διάφορα θέματα.

Λ.Κ.: Εχει πολλά θέματα, απλώς σας λέω ότι επιβεβλημένη για πάρα πολλούς λόγους να μιλήσουμε έτσι πιο πρακτικά. Υπάρχουν όπως σας είπα πριν φαινόμενα καταστρατήγησης του εργατικού δικαίου δηλαδή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τα μέσα είτε από το γυαλί είτε από το μικρόφωνο ενός ραδιοφωνικού σταθμού υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν κι αυτοί τις δικές τους φυσικές αντοχές, έχουν τις δικές τους ανάγκες, έχουν…

Κ.Μ.: Χαίρομαι που το λέτε..

Λ.Κ.: Βεβαίως, το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι πολύ κομβικό για εμάς. Εμείς ουσιαστικά θέλουμε δύο πράγματα από τους εργοδότες και όσους λειτουργούνε ως ιδιοκτήτες τα μέσα ενημέρωσης. Να τηρούν στο έπακρο την εργατική και νομοθετική νομοθεσία και να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Προσέξτε όμως τώρα τι γίνεται με το διαδίκτυο και το θέσατε ήδη στην αρχική σας ερώτηση. Επειδή ουσιαστικά όλη η ενημέρωση περνάει στο διαδίκτυο και κάποια στιγμή θα φτάσουμε ίσως σε ένα σημείο μετά από κάποιες δεκαετίες δηλαδή μέχρι το 2030 ενδεχομένως όπως δείχνουν κάποιες μελέτες να μην υπάρχει έντυπος λόγος ουσιαστικά και όλα να υποκατασταθούνε από το διαδίκτυο.

Κ.Μ.: Δεν μπορεί να συμβεί αυτό γιατί υπάρχουν πολλές ανθηρές εφημερίδες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Μιλάμε τώρα για 4-5 εκατομμύρια φύλλα ημερησίως.

Λ.Κ.: Ολες όμως λειτουργούν με aplication όλες έχουν από πίσω τους μια ναυαρχίδα όσον αφορά την διαδικτυακή ενημέρωση και επενδύουν πάρα πολύ στο διαδίκτυο χθες ήρθε στην Ελλάδα και το CNN όπως ξέρετε όπου θα λειτουργεί μέσω διαδικτύου. Τέλος πάντων είναι μεγάλη κουβέντα, απλώς θέλω να σας πω ότι υπάρχουν φαινόμενα και όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και υπερτιμολόγηση των διαφημιστικών πακέτων, δηλαδή περνούν πολλοί ιδιοκτήτες τα διαφημιστικά τους πακέτα στο διαδίκτυο για να αποφύγουν το θέμα του αγγελιόσημου και όπως είπατε και προηγουμένως υπάρχει και μία έλλειψη ποιοτικής λειτουργίας η οποία βοηθά στη δημιουργία ενός bulings, συκοφαντικής δυσφήμισης και πίεσης της κοινής γνώμης και συγκεκριμένων πολιτικών και επιχειρηματικών προσώπων. Αυτό λοιπόν το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί. Δεν μπορεί βέβαια να το κάνει το κράτος, πάντως εμείς δεν θέλουμε να παρέμβουμε επί του περιεχομένου, θέλουμε κυρίως να δώσουμε κίνητρα σε όσους εμπλέκονται στα Μέσα Ενημέρωσης αφενός δημοσιογράφους να είναι ελεύθεροι να κάνουν την δουλειά τους  απερίσπαστα χωρίς πιέσεις από τους εργοδότες τους και αφετέρου να μπορούν οι σωστοί εργοδότες αυτοί οι οποίοι πραγματικά συμβάλλουν σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού να επιβραβεύονται εν αντιθέσει με όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και την ψηφιακή τεχνολογία να εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Είναι μεγάλες οι παρεμβάσεις που έρχονται σε αυτό το πολυνομοσχέδιο, να ξέρετε ότι κάτι καταλάβαμε ότι είναι θέμα μηνός , να έχετε ολοκληρώσει την πρόταση και θέματα τα οποία απασχολούν και τον πολίτη.

Θέλω μόνο να σας πω ότι σε αυτό το νομοσχέδιο μία βασική του καινοτομία και ιδιαιτερότητα ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τον κλάδο της επικοινωνίας με ένα τρόπο πιο συνθετικό. Δεν είναι αντικείμενο μόνο ενός υπουργείου, μιας Γραμματείας, είναι ένα ζήτημα πολύ πιο ευαίσθητο γιατί υπάρχουν και οι τεχνολογικές απολήξεις στον τομέα της επικοινωνίας που επηρεάζουν το πώς μεταδίδεται η είδηση, τη σχέση πομπού-δέκτη, την ταχύτητα μετάδοσης της σύνδεσης αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο. Υπάρχουν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν καθαρά με τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των πολιτών, υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με το πώς μπορεί να γίνεται η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και αυτό αφορά πάρα πολύ εμάς στην Ελλάδα γιατί τα τελευταία χρόνια του μνημονίου, η εικόνα που βγήκε προς τα έξω για τη χώρα μας ήταν πάρα πολύ αρνητική. Και επειδή παρακολουθούμε εδώ στη Γραμματεία και το τι γράφει και ο Διεθνής Τύπος καθημερινά οφείλω να σας πω ότι έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα της χώρας τον τελευταίο καιρό και έχει αρχίσει να απομακρύνεται σιγά-σιγά αυτή η απόλυτη ταύτιση της Ελλάδας με τα φαινόμενα της κρίσης .

Κ.Μ.: Κύριε Κρέτσο νομίζω όμως ότι στη δημιουργία στερεοτύπων αρνητικών εναντίον της Ελλάδας δημιουργήθηκαν από συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης και επειδή ζήσατε σε μία χώρα η οποία έχει ναι μεν το BBC   ή την εγκυρότητα μεγάλων εφημερίδων αλλά έχει και τα κίτρινα tabloid να σε βοηθάει ο θεός δηλαδή η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με κάποια άλλα πράγματα τα οποία διαβάζουμε σε γερμανικές, αγγλικές εφημερίδες. Για να μην τα ρίχνουμε όλα στη χώρα μας. Η κατάσταση των media στα θέματα δεοντολογίας και ουσίας της ενημέρωσης πολλές φορές είναι καλύτερη από ένα μέσο όρο της Ευρώπης.

Λ.Κ.: Δεν ξέρω αν είναι καλύτερη ή χειρότερη. Εγώ αυτό που ξέρω.

Κ.Μ.: Εννοώ για την  αναπαραγωγή από τα Μέσα Ενημέρωσης γιατί είστε  καθήλην αρμόδιος   για τέτοια θέματα, αναπαραγωγή αρνητικών στερεοτύπων για την Ελλάδα τα οποία εν πάση  περιπτώσει  είναι άδικα. Μπορεί να είχαμε τις δυσκολίες μας αλλά δεν έτσι και ο Ελληνας.

Λ.Κ.: Θα μου επιτρέψεται να εκφράσω την προσωπική μου πικρία ως πολίτης ότι πολλές φορές αυτά τα στερεότυπα αναπαράχθηκαν από εγχώρια μέσα, δεν ήρθαν απ’ έξω. Και δυστυχώς υπήρχαν και ενδεχομένως πολιτικοί που βολεύονταν από αυτή την κατάσταση, Ελληνες πολιτικοί οι οποίοι μετέφεραν αυτά τα στερεότυπα στο εξωτερικό. Προσπαθώ να κάνω μεταρρυθμίσεις πάρα πολύ, βλέπεται πόσο προσπαθώ και επιδιώκω να φέρω σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη χώρα αλλά αυτοί οι παλιοέλληνες ας πούμε, αυτά τα στεγανά, αυτοί οι φορείς είτε είναι συνδικάτα είτε είναι συλλογικές ενώσεις δεν με αφήνουν.

Κ.Μ.: Πάντως και οι ξένοι έχουν βάλει το λιθαράκι τους.

Λ.Κ.: Δεν θέλω να πω. Το θέμα δεν είναι ξένοι  οι Ελληνες. Το θέμα είναι το πώς ένα μιντιακό σύστημα μπορεί να παράγει αυτή την πληροφόρηση να μην διασφαλίζει κανόνες δεοντολογίας όπως είπατε προηγουμένως και εκεί πέρα να συσκοτίζεται η αλήθεια. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, σας είπα ότι μιλάμε για ένα δημόσιο αγαθό πάρα πολύ ευαίσθητο και είναι και πολυεπίπεδο. Δηλαδή να το δούμε ευρύτερα το ζήτημα. Ερχεται πολύ σύντομα ένα πολυνομοσχέδιο, καλύπτει πάρα πολλά ζητήματα από το θέμα  της εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής που αφορά την εικόνα της χώρας μέχρι τις άδειες, το διαδίκτυο και την ανάπτυξη.

Κ.Μ.: Θέλω να αποσπάσω στον άερα μία υπόσχεση ότι θα τα ξαναπούμε πολύ σύντομα όταν θα έχει ωριμάσει πλήρως.

Σας ευχαριστώ

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα εδώ 

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα εδώ 

Advertisements

Written by gr.mme.observer

20 Οκτωβρίου 2015 στις 3:03 μμ

Αναρτήθηκε στις New Media

Tagged with

Αρέσει σε %d bloggers: